Od czego zacząć?

Powinniśmy przemyśleć co nam będzie potrzebne do wyrobu naszego pierwszego wina. Chcemy, aby to było wytrawne czerwone oraz białe wino o mocy 12%. O niepowtarzalnym smaku.

Filip na samym wstępie może nam zagwarantować, że wino gronowe będzie miało niepowtarzalny smak. Jego zdaniem kwestią otwartą jest czy smak ten będzie przyjemny czy nie. A jak się przygotować, aby właściwie pokierować naturą i powstało z tego dobre wino? Najlepszym zapleczem winiarza, które zdobywa się najtrudniej, jest wiedza i doświadczenie. O ile doświadczenie przychodzi samo wraz z kolejnymi rocznikami wina i wielu winiarzy domowych ma wyrobione nawyki przy fragmentarycznej raczej wiedzy, to nie gwarantuje ono samo zawsze udanych nastawów. O ile ważniejsza i bardziej pomocna jest wiedza, to od niej powinniśmy więc przygotowania do samodzielnego wyrobu wina. Dostępnych w języku polskim materiałów dla winiarzy domowych jest stosunkowo niewiele, przez co łatwo wskazać tych kilka najbardziej wartościowych. Filip proponuje nam krótką listę:
  1. Spiss L. "Najnowsze sposoby wyrobu win w domu"
  2. Cieślak J. "Domowy wyrób win"
  3. Vogel W. "Wino z winogron i innych owoców"
  4. Myśliwiec R. "Wino z własnej winnicy"
  5. Bosak W. "Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie".
Pierwsze cztery pozycje zdaniem Filipa można znaleźć w księgarniach i antykwariatach, a ostatnią pobrać z oficjalnego źródła. Poza tym proponuje nam odwiedzać strony internetowe, blogi i fora. Kilka jego propozycji: winodomoweodzera.blogspot.com, klubwiniarzy.pl, wino.org.pl/forum. Jednak do źródeł Filip sugeruje nam podchodzić ostrożnie. Nie wszystkie podane w nich informacje są merytoryczne. Do nich należy jednak przyszłość, bo coraz więcej osób to właśnie w sieci szuka porad jak wyprodukować wino. Dlatego ze wsparciem Filipa, dla czytelników naszego bloga oraz z udziałem specjalnych Gości z branży winnej, będziemy zamieszczać informacje sprawdzone i rzetelne. A Waszym zdaniem od czego zacząć wyrób wina?