#
|
Etap
|
Kategoria
|
Produkt
|
Źródło
|
Ilość
|
1
|
Pozyskanie owoców
|
Owoce
|
Winogrona
(jasne, ciemne)
|
Okolice
Sandomierza
|
25l gąsior = 42-43 kg w. biały;
25l gąsior = 42-43 kg w.ciemny
|
2
|
Przygotowanie miejsca na nastaw
|
Lokum
|
Kanciapka,
piwnica
|
U Valdiego
|
Kańciapka na fermentacje.
Piwnica na leżakowanie
|
3
|
Fermentacja/
maceracja w miazdze
|
Akcesoria
|
20 L pojemnik fermentacyjny
|
4 szt. (po 2 na białe i czerwone) - jeśli w tym samym czasie dwa nastawy 25l.
| |
4
|
Fermentacja
|
Drożdże
|
(1) Drożdże aktywne do wina białego, np. Enovini WS.
(2) Drożdże aktywne do w.czerwonego, np. Fermicru VR5.
|
(1) 2 x 2 saszetki
(2) 2 x 2 saszetki
| |
5
|
Fermentacja
|
Pożywka do drożdży
|
2 rodzaje pożywek: organiczna i nieorganiczna
|
Po 1 saszetce z każdego rodzaju do obu win.
| |
6
|
Konserwacja miazgi/wina
|
Pirosiarczyn
|
Pirosiarczyn potasu
|
Opakowanie
10 g
| |
7
|
Prasowanie miazgi
|
Akcesoria
|
Prasa do owoców i winogron RAMOWA 12L oraz worek filtracyjny do prasy
|
Sklep winiarski
|
(1)Pojemność 12 litrów
Waga: 18,5 kg
Wys: 66 cm
Sz: 43 cm
(2) Worek 12L
|
8
|
Fermentacja w pojemniku fermentacyjnym/balonie
|
Akcesoria
|
Balon 25 L
|
2 szt.
| |
9
|
Fermentacja w pojemniku fermentacyjnym/balonie
|
Akcesoria
|
Rurka fermentacyjn a
|
4 szt.
| |
10
|
Dojrzewanie w balonie
|
Akcesoria
|
Korek
|
2 szt.
| |
11
|
Przelewanie
|
Akcesoria
|
Wężyk ze szklaną rurką
|
1 szt.
| |
12
|
Przelewanie
|
Akcesoria
|
Lejek
|
nd
|
1 szt.
|
13
|
Czyszczenie
|
Pirosiarczyn
|
Pirosiarczyn sodu
|
Sklep winiarski
|
50 g
|
14
|
Czyszczenie
|
Akcesoria
|
Szczotka do butelek i baniaków
|
nd
|
2 szt.
|
15
|
Czyszczenie
|
Akcesoria
|
Suszarka na butelki
|
nd
|
1 szt.
|
16
|
Butelkowanie
|
Akcesoria
|
(1) Butelki białe
(2) Butelki oliwkowe
|
Restauracje
|
33 szt. +
33 szt.
|
17
|
Butelkowanie
|
Akcesoria
|
Korki
|
Sklep winiarski
|
66 szt. Korek aglomerowany walcowy d. 24x38 (100szt. w opakow.)
|
18
|
Butelkowanie
|
Akcesoria
|
Korkownica
|
Do dyspozycji korkownica stojąca
|
1 szt.
|
19
|
Pomiary
|
Akcesoria
|
Gęstościomierz (cukromierz)
|
1 szt.
| |
20
|
Pomiary
|
Akcesoria
|
Kwasomierz
|
1 szt.
| |
21
|
Dodatkowe zabiegi
|
Dosładzanie
|
Cukier biały
|
Spożywcze
|
W zależności od potrzeby
Pod cheklistą krótka informacja.
|
22
|
Dodatkowe zabiegi
|
Dokwaszanie
|
Regulator kwasowości (mieszanka kwasów winowego, jabłkowego i cytrynowego)
|
nd
|
W zależności od potrzeby.
|
23
|
Dodatkowe zabiegi
|
Odkwaszanie
|
Węglan wapnia
|
Max 2g na 1L moszczu/wina.
| |
24
|
Dodatkowe zabiegi
|
Dojrzewanie
|
Płatki/kostki/klepki dębowe lub dębowa beczka
|
Do ustalenia
|
Do ustalenia
|
Etykiety: Pierwsze wino