Tłoczenie miazgi

Do tłoczenia winogron w miazdze zastosujemy dziesięciolitrową prasę ramową. Prasę udostępniła nam firma Biowin, wspierająca naszą winną inicjatywę, za co serdecznie dziękujemy. 


Jest to produkt od początku do końca zaprojektowany i stworzony przez Biowin. Prasa jest doskonała do tłoczenia miazgi z owoców miękkich i twardych, takich jak np.: jabłka, winogron, śliwki, porzeczka, malina, wiśnie. Żadne z owoców nie wyciska się bezpośrednio po zerwaniu.



Mimo, że prasy mają ogromny nacisk to i tak wg Pani Izy Jadżewskiej, ponad 30% więcej soku uzyskuje się po poddaniu owoców wstępnej maceracji. Początkowo myśleliśmy o ręcznym tłoczeniu miazgi z winogron przy użyciu gazy lub pieluchy tetrowej. Uznaliśmy jednak, że ta czynność będzie dla nas kłopotliwa, a wydajność po prostu niska zwłaszcza że chcemy pozyskać ponad 150 kg (więcej, niż planowaliśmy na początku naszej inicjatywy) owoców prosto z plantacji winogron.
Prasa ramowa firmy Biowin.
Podstawową cechą prasy jest drewniana konstrukcja oraz rama ze stali, do której zamocowana  jest śruba przemieszczająca tłok. Śruba naciska na tłok od góry, nie mając bezpośredniego kontaktu z winogronami. Dzięki temu owoce nie mają kontaktu ze śrubą ani żadnym metalowym elementem narażonym na korozję. Prasa Biowin przeznaczona jest do wyciskania soku z rozdrobnionych i macerowanych owoców. Dzięki gwintowi na śrubie prasy przy małej sile na rączce śruby uzyskujemy duży nacisk na tłok.

W przypadku wina czerwonego najpierw chcielibyśmy przeprowadzić frementację w miazdze przez kilka dni (po wcześniejszym zasiarkowaniu, dodaniu pektoenzymu, dodaniu drożdży i pożywki), a później w wybranym przez nas momencie tłoczyć miazgę z wykorzystaniem prasy. Pani Iza podpowiada nam, żeby nie siarkować miazgi, „...tylko umyć winogrona w zwykłej wodzie, jeśli winogrono nie jest spleśniałe ... nie jest konieczne siarkowanie, a może wręcz zaszkodzić dalszej fermentacji.” W przypadku wina białego chcielibyśmy przeprowadzić macerację przez kilka godzin - maksymalnie do 24h (po wcześniejszym zasiarkowaniu, dodaniu pektoenzymu), a później tłoczyć miazgę do uzyskania moszczu, w którym dopiero przeprowadzilibyśmy fermentację alkoholową. 

Jak będziemy zatem postępować z tłoczeniem miazgi? Ręczne tłoczenie będzie po prostu według nas nieefektywne. My chcemy w miarę sprawnie przeprowadzić ten etap. Miazgę winogrona przekładamy do worka filtracyjnego 10L i tłoczymy go, wkręcając stopniowo śrubę tłoka w prasie ramowej 10L. W wyniku tego od skórek i pestek oddzielony zostanie sok zwany moszczem. Przewidujemy tłoczenie do 2-3 godzin maksymalnie.

Zgodnie z instrukcją prasy należy wykonać odpowiednie czynności. ”Na stołku w środku kosza układamy klocki (3 sztuki) w celu zwiększenia powierzchni przesączania. Pod przeciwległe do wypływu soku nogi stołka podkładami klocki (2 sztuki) w celu przechylenia stołka i ułatwienie spływu soku. Na zewnątrz kosz owijamy folią tak, aby była wewnątrz karbu nakładki (zabezpiecza to nasze pomieszczenie przed pryskaniem soku). Worek wkładamy do kosza wywijając jego brzeg na kosz i napełniamy miazgą owocową. Brzeg worka zawijamy i przyciskamy tłokiem, układając go równo na worku. Końcówkę śruby wprowadzamy w otwór wspornika tłoka, odkręcamy śrubę do momentu aż ramiona belki dadzą się podłożyć pod pałąki i rozpoczynamy tłoczenie. Tłoczenie prowadzimy powoli, gdy zauważymy, że szczeliny worka zostały zatkane i sok nie wypływa, wyciągamy worek z kosza przemieszamy zawartość ugniatając ją ręcznie. Worek z miazgą wkładamy ponownie do kosza i tłoczymy dalej.”

Odciśnięty winogronowy moszcz powinien spływać do pojemnika nie wyższego niż wysokość podstawy prasy. Następnie przelejemy i odcedzimy moszcz przez lejek z sitkiem z  do zdezynfekowanego gąsiora 25l z naszej checklisty.

Chyba każda prasa powinna być konserwowana przed korozją. W naszym przypadku, jak podpowiada nam Pani Iza, ta prasa nie rdzewieje i nie trzeba jej „ ... emaliować po sezonie, bo niestety kwasy żrą wszystko.” Pamiętać jednak musimy, aby miejsce połączeń: śruba z nakrętką, śruba z tłokiem, oraz niemalowaną część śruby, przed każdym tłoczeniem i po umyciu prasy, smarować warstwą oleju jadalnego. Dodatkowo części drewaniane i worek filtracyjny należy dezynfekować np. poprzez ich mycie w roztworze pirosiarczynu potasu, wytrzeć i wyszuszyć oraz przechowywać pod przewiewnym przykryciem, natomiast części malowane konstrukcji prasy wytrzeć do sucha.

Etykiety: