Do tłoczenia winogron w miazdze zastosujemy dziesięciolitrową prasę ramową. Prasę udostępniła nam firma Biowin, wspierająca naszą winną inicjatywę, za co serdecznie dziękujemy.
Jest to produkt od początku do końca zaprojektowany i stworzony przez Biowin. Prasa jest doskonała do tłoczenia miazgi z owoców miękkich i twardych, takich jak np.: jabłka, winogron, śliwki, porzeczka, malina, wiśnie. Żadne z owoców nie wyciska się bezpośrednio po zerwaniu.
Mimo, że prasy mają ogromny nacisk to i tak wg Pani Izy Jadżewskiej, ponad 30% więcej soku uzyskuje się po poddaniu owoców wstępnej maceracji. Początkowo myśleliśmy o ręcznym tłoczeniu miazgi z winogron przy użyciu gazy lub pieluchy tetrowej. Uznaliśmy jednak, że ta czynność będzie dla nas kłopotliwa, a wydajność po prostu niska zwłaszcza że chcemy pozyskać ponad 150 kg (więcej, niż planowaliśmy na początku naszej inicjatywy) owoców prosto z plantacji winogron.
 |
Prasa ramowa firmy Biowin. |
Podstawową cechą prasy jest drewniana konstrukcja oraz rama ze stali, do której zamocowana jest śruba przemieszczająca tłok. Śruba naciska na tłok od góry, nie mając bezpośredniego kontaktu z winogronami. Dzięki temu owoce nie mają kontaktu ze śrubą ani żadnym metalowym elementem narażonym na korozję. Prasa Biowin przeznaczona jest do wyciskania soku z rozdrobnionych i macerowanych owoców. Dzięki gwintowi na śrubie prasy przy małej sile na rączce śruby uzyskujemy duży nacisk na tłok.
W przypadku wina czerwonego najpierw chcielibyśmy przeprowadzić frementację w miazdze przez kilka dni (po wcześniejszym zasiarkowaniu, dodaniu pektoenzymu, dodaniu drożdży i pożywki), a później w wybranym przez nas momencie tłoczyć miazgę z wykorzystaniem prasy. Pani Iza podpowiada nam, żeby nie siarkować miazgi, „...tylko umyć winogrona w zwykłej wodzie, jeśli winogrono nie jest spleśniałe ... nie jest konieczne siarkowanie, a może wręcz zaszkodzić dalszej fermentacji.” W przypadku wina białego chcielibyśmy przeprowadzić macerację przez kilka godzin - maksymalnie do 24h (po wcześniejszym zasiarkowaniu, dodaniu pektoenzymu), a później tłoczyć miazgę do uzyskania moszczu, w którym dopiero przeprowadzilibyśmy fermentację alkoholową.
Jak będziemy zatem postępować z tłoczeniem miazgi? Ręczne tłoczenie będzie po prostu według nas nieefektywne. My chcemy w miarę sprawnie przeprowadzić ten etap. Miazgę winogrona przekładamy do worka filtracyjnego 10L i tłoczymy go, wkręcając stopniowo śrubę tłoka w prasie ramowej 10L. W wyniku tego od skórek i pestek oddzielony zostanie sok zwany moszczem. Przewidujemy tłoczenie do 2-3 godzin maksymalnie.
Zgodnie z instrukcją prasy należy wykonać odpowiednie czynności. ”Na stołku w środku kosza układamy klocki (3 sztuki) w celu zwiększenia powierzchni przesączania. Pod przeciwległe do wypływu soku nogi stołka podkładami klocki (2 sztuki) w celu przechylenia stołka i ułatwienie spływu soku. Na zewnątrz kosz owijamy folią tak, aby była wewnątrz karbu nakładki (zabezpiecza to nasze pomieszczenie przed pryskaniem soku). Worek wkładamy do kosza wywijając jego brzeg na kosz i napełniamy miazgą owocową. Brzeg worka zawijamy i przyciskamy tłokiem, układając go równo na worku. Końcówkę śruby wprowadzamy w otwór wspornika tłoka, odkręcamy śrubę do momentu aż ramiona belki dadzą się podłożyć pod pałąki i rozpoczynamy tłoczenie. Tłoczenie prowadzimy powoli, gdy zauważymy, że szczeliny worka zostały zatkane i sok nie wypływa, wyciągamy worek z kosza przemieszamy zawartość ugniatając ją ręcznie. Worek z miazgą wkładamy ponownie do kosza i tłoczymy dalej.”
Odciśnięty winogronowy moszcz powinien spływać do pojemnika nie wyższego niż wysokość podstawy prasy. Następnie przelejemy i odcedzimy moszcz przez lejek z sitkiem z do zdezynfekowanego gąsiora 25l z naszej checklisty.
Chyba każda prasa powinna być konserwowana przed korozją. W naszym przypadku, jak podpowiada nam Pani Iza, ta prasa nie rdzewieje i nie trzeba jej „ ... emaliować po sezonie, bo niestety kwasy żrą wszystko.” Pamiętać jednak musimy, aby miejsce połączeń: śruba z nakrętką, śruba z tłokiem, oraz niemalowaną część śruby, przed każdym tłoczeniem i po umyciu prasy, smarować warstwą oleju jadalnego. Dodatkowo części drewaniane i worek filtracyjny należy dezynfekować np. poprzez ich mycie w roztworze pirosiarczynu potasu, wytrzeć i wyszuszyć oraz przechowywać pod przewiewnym przykryciem, natomiast części malowane konstrukcji prasy wytrzeć do sucha.
Etykiety: Tłoczenie miazgi