Sporządzenie miazgi

Autor: Eric Michaels „Stomping the Grapes”

Miażdżenie winogron dotychczas kojarzyłem z jego deptaniem w kadziach. Owoce z szypułkami umieszczano w zbiornikach, gdzie zazwyczaj młode kobiety deptały, na ogół boso, śpiewając przy tym pieśni lub tańcząc w rytmie muzyki, bawiąc się przy tym przednio. Taki właśnie obraz wyobrażałem sobie, jak pokazał to Eric Michales na swoim płótnie malarskim „Stomping the Grapes” (Deptanie Winogron). 

Po zakończeniu odszypułkowania i wyselekcjonowania winogron przeszliśmy do kolejnego etapu, tj. sporządzenia miazgi z owoców. Sporządzenie miazgi - to czynność polegająca na dokładnym zmiażdżeniu jagód w celu uwolnienia miąższu i części soku gronowego.

Na tym etapie postępowania przy nastawie wina czerwonego wspólnie z Waldkiem w niedzielę dn. 05.10.2014 r. ręcznie rozgnietliśmy ok. 100 kg w taki sposób, aby popękały skórki winogron, nie uszkadzając przy tym pestek. Zmiażdżenie pestek winogron zazwyczaj ma wpływ na gorzki smak wina (czego przecież nie chcemy). 

Ręczne miażdżenie winogron.
W pierwszej kolejności rozgnietliśmy jednocześnie Roesler w dwóch zbiornikach fermentacyjnych przez osobę na zbiornik, później identycznie Regent i Rondo oraz Seibel. Po każdym sporządzeniu miazgi, w celu zachowania czystości, myliśmy ręce w ciepłej wodzie. Podczas rozgniatania Seibel, ku naszemu największemu zdumieniu, odczuliśmy szczypanie i swędzenie rąk, które utrzymywało się przez kilka dni później. Stwierdziliśmy, że to może efekt dużej kwasowość winogron, którą zweryfikujemy dopiero podczas pierwszych naszych pomiarów moszczu. 

Mycie rąk po zakończeniu sporządzenia miazgi.

Sporządzona miazga z winogron.
W tabeli poniżej, zestawiliśmy podsumowanie etapu sporządzenia miazgi w liczbach.

Winogrona/ nazwa szczepu
Zastosowane zbiorniki fermentacyjne
Wypełnienie zbiorników po odszypułkowaniu
Wypełnienie zbiorników po zmiażdżeniu
Czas
miażdżenia
Licz. osób
Regent i Rondo*
2x30L
2x25L
2x18L
20 min
2
Seibel
2x30L
2x20L
2x13L
15 min
2
Roesler
2x30L
2x20L
2x14L
15 min
2
Razem
6x30L
2x65L
2x45L
50   min
2

* 95% Regent, 5% Rondo 

Podczas przygotowania miazgi zastanawialiśmy się jak wygląda taki przerób winogron w gospodarstwach kilku lub kilkunastu hektarowych w Polsce. Mamy nadzieję, że w ramach naszej blogowej winnej inicjatywy, będziemy mogli jeszcze o tym opowiedzieć, a nawet uczestniczyć w samym procesie przetwórczym. 

Etykiety: ,