Miażdżenie winogron dotychczas
kojarzyłem z jego deptaniem w kadziach. Owoce z szypułkami umieszczano w
zbiornikach, gdzie zazwyczaj młode kobiety deptały, na ogół boso, śpiewając
przy tym pieśni lub tańcząc w rytmie muzyki, bawiąc się przy tym przednio. Taki
właśnie obraz wyobrażałem sobie, jak pokazał to Eric Michales na swoim płótnie
malarskim „Stomping the Grapes” (Deptanie Winogron).
Po zakończeniu odszypułkowania
i wyselekcjonowania winogron przeszliśmy do kolejnego etapu, tj. sporządzenia
miazgi z owoców. Sporządzenie miazgi - to czynność polegająca na dokładnym zmiażdżeniu
jagód w celu uwolnienia miąższu i części soku gronowego.
Na tym etapie postępowania
przy nastawie wina czerwonego wspólnie z Waldkiem w niedzielę dn. 05.10.2014 r.
ręcznie rozgnietliśmy ok. 100 kg w taki sposób, aby popękały skórki winogron,
nie uszkadzając przy tym pestek. Zmiażdżenie pestek winogron zazwyczaj ma wpływ
na gorzki smak wina (czego przecież nie chcemy).
 |
Ręczne miażdżenie winogron. |
W pierwszej kolejności
rozgnietliśmy jednocześnie Roesler w dwóch zbiornikach fermentacyjnych przez osobę
na zbiornik, później identycznie Regent i Rondo oraz Seibel. Po każdym
sporządzeniu miazgi, w celu zachowania czystości, myliśmy ręce w ciepłej
wodzie. Podczas rozgniatania Seibel, ku naszemu największemu zdumieniu,
odczuliśmy szczypanie i swędzenie rąk, które utrzymywało się przez kilka dni
później. Stwierdziliśmy, że to może efekt dużej kwasowość winogron, którą
zweryfikujemy dopiero podczas pierwszych naszych pomiarów moszczu.
 |
Mycie rąk po zakończeniu sporządzenia miazgi.
|
 |
Sporządzona miazga z winogron. |
W tabeli poniżej,
zestawiliśmy podsumowanie etapu sporządzenia miazgi w liczbach.
Winogrona/
nazwa szczepu
|
Zastosowane zbiorniki fermentacyjne
|
Wypełnienie zbiorników po odszypułkowaniu
|
Wypełnienie zbiorników po zmiażdżeniu
|
Czas
miażdżenia
|
Licz. osób
|
Regent i
Rondo*
|
2x30L
|
2x25L
|
2x18L
|
20 min
|
2
|
Seibel
|
2x30L
|
2x20L
|
2x13L
|
15 min
|
2
|
Roesler
|
2x30L
|
2x20L
|
2x14L
|
15 min
|
2
|
Razem
|
6x30L
|
2x65L
|
2x45L
|
50 min
|
2
|
* 95% Regent,
5% Rondo
Podczas przygotowania
miazgi zastanawialiśmy się jak wygląda taki przerób winogron w gospodarstwach kilku
lub kilkunastu hektarowych w Polsce. Mamy nadzieję, że w ramach naszej blogowej
winnej inicjatywy, będziemy mogli jeszcze o tym opowiedzieć, a nawet
uczestniczyć w samym procesie przetwórczym.
Etykiety: Sporządzenie miazgi, Sporządzenie miazgi z winogron