Szypułkowanie i selekcjonowanie

Podczas „winobrania” pozyskaliśmy winogron przeznaczony na wino czerwone: z Winnicy Faliszowice 40kg Regent (95%) i Rondo (5%) w 4x32L pojemnikach, z Winnicy Król 30kg Seibel w 3x32L pojemnikach, z Winnicy Sandomierskiej 30 kg Roesler w 2x22L pojemnikach i 32L pojemniku.

Po zakończeniu naszego winobrania i przetransportowaniu winogron do Kielc, przeszliśmy do kolejnego etapu tj. odszypułkowania i wyselekcjonowania owoców. Czynność odszypułkowania polega na usuwaniu łodyżek na których osadzone są jagody, natomiast czynność wyselekcjonowania polega na oddzieleniu spleśniałych i uszkodzonych winogron.

Na tym etapie postępowania przy nastawie wina czerwonego, wspólnie z Waldkiem w niedzielę dn. 05.10.2014, ręcznie obraliśmy ok 100 kg winogron z szypułek i liści, selekcjonując grona uważnie tak, aby nie dostały się owoce spleśniałe, nadgniłe i mocno uszkodzone. Regent i Rondo odszypułkowaliśmy do 2-ch zbiorników fermentacyjnych 30L, podobnie Seibel i Roesler.

Czynność odszypułkowania grona. 
W sumie uzupełniliśmy 6 zbiorników 30L, wypełniając ich pojemność nie więcej niż do 75-80%. Dzięki temu zapobiegliśmy ewentualnemu wylaniu się moszczu w okresie fementacji burzliwej, zwłaszcza kiedy nastaw może mocno pienić. Podjęliśmy również decyzję o nie myciu owoców. Intensywne mycie lub płukanie, szczególnie w cieplejszej wodzie może winogrona pozbawić związków aromatycznych, które znajdują się na skórkach, przez co przyszłe wino traci na aromatach.

Odszypułkowane i wyselekcjonowane grona.
W tabeli poniżej, zestawiliśmy podsumowanie etapu odszypułkowania i wyselekcjonowania w liczbach.

Winogrona/ nazwa szczepu
Winobranie w pojemnikach
Waga
Zastosowane zbiorniki fermentacyjne
Wypełnienie zbiorników po odszypułkowniu
Czas
odszypułkowania i selekcjonowania
Licz. osób
Regent, Rondo*
4x32L
40 Kg
2x30L
25L
3,15h
2
Seibel
3x32L
30 Kg
2x30L
20L
2,5h
2
Roesler
2x22L, 1x32L
30 Kg
2x30L
20L
2,5h
2
Razem
8x32L, 2x22L
100 Kg
6x30L
65L
8,15h
2

* 95% Regent, 5% Rondo 

W trakcie prac, doszliśmy do wniosku, że czas, jaki upłynął od zerwania winogron do ich odszypułkowania jest zbyt długi, natomiast samo ręczne odszypułkowanie było po prostu nieefektywne. Zgodnie z Waldkiem postanowiliśmy, że następnym razem usprawnimy ten etap. Jednym z naszych pomysłów jest zatosowanie urządzenia (młynkoodszypułkowarka ręczna lub elektryczna) do szypułkowania bezpośrednio po zebraniu winogron z plantacji. Oczywiście odrębną kwestią jest, czy w miarę naszych potrzeb samodzielnie skonstruować takie urządzenie lub czy po prostu zakupić. 

Etykiety: