Podczas „winobrania” pozyskaliśmy winogron przeznaczony na wino
czerwone: z Winnicy Faliszowice 40kg Regent (95%) i Rondo (5%) w 4x32L
pojemnikach, z Winnicy Król 30kg Seibel w 3x32L pojemnikach, z Winnicy Sandomierskiej 30 kg Roesler w 2x22L pojemnikach i 32L
pojemniku.
Po zakończeniu naszego winobrania
i przetransportowaniu winogron do Kielc, przeszliśmy do kolejnego etapu tj. odszypułkowania
i wyselekcjonowania owoców. Czynność odszypułkowania polega na usuwaniu łodyżek
na których osadzone są jagody, natomiast czynność wyselekcjonowania polega na
oddzieleniu spleśniałych i uszkodzonych winogron.
Na tym etapie postępowania
przy nastawie wina czerwonego, wspólnie z Waldkiem w niedzielę dn. 05.10.2014,
ręcznie obraliśmy ok 100 kg winogron z szypułek i liści, selekcjonując grona
uważnie tak, aby nie dostały się owoce spleśniałe, nadgniłe i mocno uszkodzone.
Regent i Rondo odszypułkowaliśmy do 2-ch zbiorników fermentacyjnych 30L,
podobnie Seibel i Roesler.
 |
Czynność odszypułkowania grona. |
W sumie uzupełniliśmy 6
zbiorników 30L, wypełniając ich pojemność nie więcej niż do 75-80%. Dzięki temu
zapobiegliśmy ewentualnemu wylaniu się moszczu w okresie fementacji burzliwej,
zwłaszcza kiedy nastaw może mocno pienić. Podjęliśmy również decyzję o nie myciu owoców. Intensywne mycie lub płukanie, szczególnie w cieplejszej wodzie
może winogrona pozbawić związków aromatycznych, które znajdują się na skórkach,
przez co przyszłe wino traci na aromatach.
 |
Odszypułkowane i wyselekcjonowane grona. |
W tabeli poniżej,
zestawiliśmy podsumowanie etapu odszypułkowania i wyselekcjonowania w liczbach.
Winogrona/ nazwa szczepu
|
Winobranie w pojemnikach
|
Waga
|
Zastosowane zbiorniki fermentacyjne
|
Wypełnienie zbiorników po odszypułkowniu
|
Czas
odszypułkowania i selekcjonowania
|
Licz. osób
|
Regent, Rondo*
|
4x32L
|
40 Kg
|
2x30L
|
25L
|
3,15h
|
2
|
Seibel
|
3x32L
|
30 Kg
|
2x30L
|
20L
|
2,5h
|
2
|
Roesler
|
2x22L, 1x32L
|
30 Kg
|
2x30L
|
20L
|
2,5h
|
2
|
Razem
|
8x32L,
2x22L
|
100
Kg
|
6x30L
|
65L
|
8,15h
|
2
|
* 95% Regent,
5% Rondo
W trakcie prac, doszliśmy do wniosku, że czas, jaki upłynął od
zerwania winogron do ich odszypułkowania jest zbyt długi, natomiast samo ręczne
odszypułkowanie było po prostu nieefektywne. Zgodnie z Waldkiem postanowiliśmy,
że następnym razem usprawnimy ten etap. Jednym z naszych pomysłów jest zatosowanie
urządzenia (młynkoodszypułkowarka ręczna lub elektryczna) do szypułkowania
bezpośrednio po zebraniu winogron z plantacji. Oczywiście odrębną kwestią jest,
czy w miarę naszych potrzeb samodzielnie skonstruować takie urządzenie lub czy po
prostu zakupić.
Etykiety: Szypułkowanie i selekcjonowanie