Po przeprowadzeniu fermentacji miazgi przeszliśmy
do następnego etapu, tj. tłoczenia miazgi, polegającego na oddzieleniu skórek,
pestek i miąższu od moszczu częściowo lub całkowicie przefermentowanego.
Na tym etapie postępowania przy nastawie wina
czerwonego wspólnie z Waldkiem dn. 18.10.2014, miazgę z moszczem winogrona
przełożyliśmy a raczej przelaliśmy bezpośrednio małymi porcjami ze zbiornika
fermentacyjnego do worka filtracyjnego 10L, umieszczonego w koszyku prasy tak, aby
młode wino mogło spłynąć do podstawionego pojemnika. Opróżniając w ten sposób
zbiornik fermentacyjny, zapełniliśmy worek miazgą w koszyku prasy.
Wystające z prasy brzegi worka filtracyjnego, podciągnęliśmy
delikatnie do góry, po czym skręciliśmy worek w celu jego zabezpieczenia przed
ewentualnym wypadnięciem z niego miazgi. Później przystąpiliśmy do prasowania, stopniowo wkręcając śrubę tłoka. Tłoczenie prowadziliśmy powoli, śrubę
dokręcając stopniowo, gdy moszcz przestał samorzutnie ściekać z prasy. Odciśnięty
winogronowy moszcz przelaliśmy przez lejek bezpośrednio do gąsiora. Podobne czynności
przeprowadziliśmy z resztą nastawów.
 |
Umieszczenie
miazgi w worku filtracyjnym
w koszyku prasy. |
 |
Tłoczenie
miazgi prasą Biowin.
|
 |
Moszcz w trakcie tłoczenia miazgi. |
 |
Po
sprasowaniu miazgi.
|
 |
Zlewanie moszczu do gąsiora.
|
 |
Zlany
moszcz w gąsiorze po
wytłoczeniu miazgi.
|
 |
Wytłoki.
|
Ostatecznie po zlaniu moszczu i wytłoczeniu
miazgi, uzyskaliśmy 23L moszczu z Roslera w baniaku 25L, 30L moszczu z Regenta
z Rondem (z czego 23L w 25L baniaku oraz 7L w 10L baniaku) oraz 23L moszczu Seibela (z czego 17L w 20L baniaku oraz 6L w 10L baniaku). Wszystkie baniaki
uszczelniliśmy zdezynfekowanym korkiem i rurką fermentacyjną wypełnioną do
połowy wodą. W tym momencie odnotowaliśmy bulgotanie tylko w nastawie z
Regentem i Rondem, co oznaczało dla nas, że fermentacja jeszcze trwała. Tego
samego nie zauważyliśmy jednak w nastawie z Roeslerem i Seibelem. Będziemy to weryfikować po drugim pomiarze naszych nastawów i decydować jakie korekty na moszczu powinniśmy przeprowadzić.
Całkowity czas tłoczenia
miazgi ze wszystkich pojemników fermentacyjnych trwał 5 godzin, a średni czas
tłoczenia na jeden pojemnik 50 minut.
W tabeli poniżej zestawiliśmy
podsumowanie analityczne dot. naszych nastawów po wytłoczeniu miazgi.
Owoce
|
Wypełnienie
zbiorników po zmiażdżeniu winogron
|
Pojemność
moszczu po wytłoczeniu miazgi
|
Wypełnienie
zbiorników po wytłoczeniu miazgi
|
Wydajność
tłoczenia po fermentacji miazgi
|
[szczep]
|
[L]
|
[L]
|
[L]
|
[%]
|
Regent, Rondo
|
2x18L
|
30L
|
23L/25L,
7L/10L
|
88,33%
|
Seibel
|
2x13L
|
23L
|
17L/20L,
6L/10L
|
88,46%
|
Roesler
|
2x14L
|
23L
|
23L/25L
|
82,14%
|
Tabela: nastaw przed i po
wytłoczeniu miazgi dn. 18.10.2014.
Etykiety: Tłoczenie miazgi