Tłoczenie miazgi

Po przeprowadzeniu fermentacji miazgi przeszliśmy do następnego etapu, tj. tłoczenia miazgi, polegającego na oddzieleniu skórek, pestek i miąższu od moszczu częściowo lub całkowicie przefermentowanego.

Na tym etapie postępowania przy nastawie wina czerwonego wspólnie z Waldkiem dn. 18.10.2014, miazgę z moszczem winogrona przełożyliśmy a raczej przelaliśmy bezpośrednio małymi porcjami ze zbiornika fermentacyjnego do worka filtracyjnego 10L, umieszczonego w koszyku prasy tak, aby młode wino mogło spłynąć do podstawionego pojemnika. Opróżniając w ten sposób zbiornik fermentacyjny, zapełniliśmy worek miazgą w koszyku prasy.

Wystające z prasy brzegi worka filtracyjnego, podciągnęliśmy delikatnie do góry, po czym skręciliśmy worek w celu jego zabezpieczenia przed ewentualnym wypadnięciem z niego miazgi. Później przystąpiliśmy do prasowania, stopniowo wkręcając śrubę tłoka. Tłoczenie prowadziliśmy powoli, śrubę dokręcając stopniowo, gdy moszcz przestał samorzutnie ściekać z prasy. Odciśnięty winogronowy moszcz przelaliśmy przez lejek bezpośrednio do gąsiora. Podobne czynności przeprowadziliśmy z resztą nastawów. 

Umieszczenie miazgi w worku filtracyjnym
 w koszyku prasy.
Tłoczenie miazgi prasą Biowin.
Moszcz w trakcie tłoczenia miazgi.
Po sprasowaniu miazgi.
Zlewanie moszczu do gąsiora.
Zlany moszcz w gąsiorze po 
wytłoczeniu miazgi.
Wytłoki.
Ostatecznie po zlaniu moszczu i wytłoczeniu miazgi, uzyskaliśmy 23L moszczu z Roslera w baniaku 25L, 30L moszczu z Regenta z Rondem (z czego 23L w 25L baniaku oraz 7L w 10L baniaku) oraz 23L moszczu Seibela (z czego 17L w 20L baniaku oraz 6L w 10L baniaku). Wszystkie baniaki uszczelniliśmy zdezynfekowanym korkiem i rurką fermentacyjną wypełnioną do połowy wodą. W tym momencie odnotowaliśmy bulgotanie tylko w nastawie z Regentem i Rondem, co oznaczało dla nas, że fermentacja jeszcze trwała. Tego samego nie zauważyliśmy jednak w nastawie z Roeslerem i Seibelem. Będziemy  to weryfikować po drugim pomiarze naszych nastawów i decydować jakie korekty na moszczu powinniśmy przeprowadzić.

Całkowity czas tłoczenia miazgi ze wszystkich pojemników fermentacyjnych trwał 5 godzin, a średni czas tłoczenia na jeden pojemnik 50 minut. 

W tabeli poniżej zestawiliśmy podsumowanie analityczne dot. naszych nastawów po wytłoczeniu miazgi.

Owoce
Wypełnienie zbiorników po zmiażdżeniu winogron
Pojemność moszczu po wytłoczeniu miazgi
Wypełnienie zbiorników po wytłoczeniu miazgi
Wydajność tłoczenia po fermentacji miazgi
[szczep]
[L]
[L]
[L]
[%]
Regent, Rondo
2x18L
30L
23L/25L, 7L/10L
88,33%
Seibel
2x13L
23L
17L/20L, 6L/10L
88,46%
Roesler
2x14L
23L
23L/25L
82,14%
Tabela: nastaw przed i po wytłoczeniu miazgi dn. 18.10.2014.

Etykiety: