Winobranie

Początkowo planowaliśmy dwa nastawy, jednak później zmieniliśmy nasze założenia ze względu na możliwość pozyskania większej ilości owoców. Taka zmiana wpłynęła na rozszerzenie naszej pierwotnej checklisty o nowe pozycje na dodatkowy nastaw m.in. w drożdże z pożywką, dodatkowe baniaki z korkami oraz  zbiorniki i rurki fermentacyjne. 


W sobotę dn. 04.10.2014 r. wybraliśmy się z przyjaciółmi (razem w 5 osób) w okolice Sandomierza na winobranie połączone z degustacją młodego wina. Odwiedziliśmy tutejsze winnice, które zadeklarowały nam wcześniej wsparcie w pozyskaniu surowca na wytworzenie naszego pierwszego wina domowego z winogoron. W tym celu pomogli nam szczególnie: Wojciech z Winnicy Król, Magda z Winnicy Faliszowice oraz Marceli z Moniką z Winnicy Sandomierskiej. 

Winnica Król
Winnica Faliszowice
Winnica Sandomierska
W Winnicy Król bez pośpiechu i na luzie zwiedziliśmy to niezwykle ekologiczne miejsce. Zebraliśmy tutaj 30 kg winogron czarnych Seibel w naszych 3x32 litrowych pojemnikach. Później wszyscy odwiedziliśmy Winnicę Faliszowice, gdzie czekały na nas zebrane przez Magdę 40 kg winogron Regent (95%) i Rondo (5%), które oczywiście przełożyliśmy do naszych kolejnych 4x32 litrowych pojemników. Warto wspomnieć, że właśnie tutaj prowadzone są badania naukowe, mające na celu określenie przydatności winorośli na wzrost i jakość odmian przerobowych. Potem wróciliśmy na podwieczorną degustację młodego wina do Winnicy Król. Tutaj nabyliśmy też suszone liście vitis vinifery – do przyrządzania naparu do picia (lub okładów), które mają właściwości lecznicze. Rozmowa przy winie trochę nam się przeciągnęła, dlatego planowane wspólnie ognisko musieliśmy po prostu przełożyć na inną okazję. Dopiero późnym wieczorem zadokowaliśmy się wspólnie z przyjaciółmi na nocleg w Winnicy Sandomierskiej, gdzie degustowaliśmy do północy tutejsze wino Sandomirius. Na drugi dzień o godz. 9:00 z pomocą Marcelego zebraliśmy 30 kg winogron Roesler w trzech naszych kolejnych pojemnikach. Na koniec, dwoma autami przetransportowaliśmy owoce do miejsca w Kielcach, które Waldek przygotował w ramach naszej inicjatywy. 
Z Winnicy Król: 30kg Seibel w 3x32L pojemnikach.
Z Winnicy Sandomierskiej: 
30 kg Roesler w 2x22L pojemnikach i 32L pojemniku.
Z Winnicy Faliszowice: 
40kg Regent (95%) i Rondo (5%) w 4x32L pojemnikach
Czym charakteryzuje się potencjalne wino z pozyskanych przez nas winogron?

Wino ze szczepu Regent (mieszaniec, niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu wina czerwonego) zazwyczaj cechuje się lekkim owocowym aromatem o ciemnej barwie i łagodnym smaku. Praktykowane jest zwłaszcza w Niemczech kupażowanie Regenta z Pinot Noir. 

Proporcje gatunków w Regencie:
- 78,5% Vitis vinifera (winorośl właściwa, pot. winna lub latorośl winna),
- 3,3%  Vitis labrusca (winorośl lisia pot. labruska),
- 14,6% Vitis rupestris (winorośl piaskowa, pot. skalna), 
- 1,6% Vitis berlandieri (winorośl wapniolubna),
- 1% Vitis riparia (winorośl pachnąca, pot. nadbrzeżna),
- 1,1% Vitis lincecumii (winorośl dębowa).

Wino ze szczepu Rondo (mieszaniec, niemiecko-czeska odmiana) charakteryzuje się nasyconą ciemnoczerwoną barwą o przyjemnym czereśniowo-malinowym aromacie. Według Wojciecha Bosaka na portalu winologia.pl, „ ... Dobrze zrobione rondo może rozwinąć całkiem złożone, szlachetne aromaty wiśni, leśnych owoców (borówki, jeżyny, maliny), czasem suszonych śliwek, często z nutą korzenną (pieprz, tytoń, lukrecja), kwiatową (fiołki) i mineralną (leśna ściółka, pestka). Jest to odmiana plastyczna, z której można uzyskać interesujące wina w różnym stylu. Rondo sprawdza się jako materiał na wina różowe, które – jeśli są dobrze zrobione – mogą być bardzo świeże, owocowe, malinowo-kwiatowe w aromacie. Całkiem dobrze wychodzą także lekkie, owocowe wina czerwone do bieżącej konsumpcji w typie gamay, robione metodą krótkiej, kilkudniowej maceracji gron.”

Proporcje gatunków w Rondo:
- 75% Vitis vinifera (winorośl właściwa, pot. winna lub latorośl winna),
- 25% Vitis amurensis (winorośl amurska).

Wino ze szczepu Roesler (mieszaniec międzygatunkowy ze skrzyżowania Zweigelt X Vitis vinifery, austriacka odmiana przerobowa do wyrobu wina czerwonego) charakteryzuje się intensywną barwą, aromatem leśnych jagód, ekstraktywne (ciężkie, mocne, gęste, ciemne, nieprzezroczyste) z wysoką zawartością barwników i tanin.




Podsumowując naszą weekendową wyprawę, chcę podkreślić, jak otwartymi i serdecznymi osobami są tutejsi gospodarze winnic, które mieliśmy przyjemność odwiedzić. Serdecznie dziękujemy za winogrona i wsparcie naszej blogowej inicjatywy dot. naszego pierwszego wina domowego.

Etykiety: