Początkowo planowaliśmy
dwa nastawy, jednak później zmieniliśmy nasze założenia ze względu na możliwość
pozyskania większej ilości owoców. Taka zmiana wpłynęła na rozszerzenie naszej
pierwotnej checklisty o nowe pozycje na dodatkowy nastaw m.in. w drożdże z
pożywką, dodatkowe baniaki z korkami oraz zbiorniki i rurki fermentacyjne.
W sobotę dn. 04.10.2014
r. wybraliśmy się z przyjaciółmi (razem w 5 osób) w okolice Sandomierza na
winobranie połączone z degustacją młodego wina. Odwiedziliśmy tutejsze winnice,
które zadeklarowały nam wcześniej wsparcie w pozyskaniu surowca na wytworzenie
naszego pierwszego wina domowego z winogoron. W tym celu pomogli nam
szczególnie: Wojciech z Winnicy Król, Magda z Winnicy Faliszowice oraz Marceli
z Moniką z Winnicy Sandomierskiej.
|
Winnica Król |
|
Winnica Faliszowice |
|
Winnica Sandomierska |
W Winnicy Król bez
pośpiechu i na luzie zwiedziliśmy to niezwykle ekologiczne miejsce. Zebraliśmy
tutaj 30 kg winogron czarnych Seibel w naszych 3x32 litrowych pojemnikach. Później
wszyscy odwiedziliśmy Winnicę Faliszowice, gdzie czekały na nas zebrane przez
Magdę 40 kg winogron Regent (95%) i Rondo (5%), które oczywiście przełożyliśmy
do naszych kolejnych 4x32 litrowych pojemników. Warto wspomnieć, że właśnie
tutaj prowadzone są badania naukowe, mające na celu określenie przydatności
winorośli na wzrost i jakość odmian przerobowych. Potem wróciliśmy na
podwieczorną degustację młodego wina do Winnicy Król. Tutaj nabyliśmy też suszone
liście vitis vinifery – do przyrządzania naparu do picia (lub okładów), które
mają właściwości lecznicze. Rozmowa przy winie trochę nam się przeciągnęła,
dlatego planowane wspólnie ognisko musieliśmy po prostu przełożyć na inną
okazję. Dopiero późnym wieczorem zadokowaliśmy się wspólnie z przyjaciółmi na
nocleg w Winnicy Sandomierskiej, gdzie degustowaliśmy do północy tutejsze wino
Sandomirius. Na drugi dzień o godz. 9:00 z pomocą Marcelego zebraliśmy 30 kg
winogron Roesler w trzech naszych kolejnych pojemnikach. Na koniec, dwoma autami
przetransportowaliśmy owoce do miejsca w Kielcach, które Waldek przygotował w
ramach naszej inicjatywy.
|
Z Winnicy Król: 30kg Seibel w 3x32L pojemnikach. |
|
Z Winnicy Sandomierskiej:
30 kg Roesler w 2x22L pojemnikach
i 32L pojemniku. |
|
Z Winnicy Faliszowice:
40kg Regent (95%) i Rondo (5%) w 4x32L pojemnikach |
Czym charakteryzuje się
potencjalne wino z pozyskanych przez nas winogron?
Wino ze szczepu Regent (mieszaniec, niemiecka odmiana przerobowa
do wyrobu wina czerwonego) zazwyczaj cechuje się lekkim owocowym aromatem o ciemnej
barwie i łagodnym smaku. Praktykowane jest zwłaszcza w Niemczech kupażowanie Regenta
z Pinot Noir.
Proporcje gatunków w Regencie:
- 78,5% Vitis vinifera (winorośl właściwa, pot. winna lub latorośl winna),
- 3,3% Vitis
labrusca (winorośl lisia
pot. labruska),
- 14,6% Vitis rupestris (winorośl piaskowa, pot. skalna),
- 1,6% Vitis berlandieri (winorośl wapniolubna),
- 1% Vitis riparia (winorośl pachnąca, pot. nadbrzeżna),
- 1,1% Vitis lincecumii (winorośl dębowa).
Wino ze szczepu Rondo (mieszaniec, niemiecko-czeska odmiana) charakteryzuje
się nasyconą ciemnoczerwoną barwą o przyjemnym
czereśniowo-malinowym aromacie. Według Wojciecha Bosaka na portalu winologia.pl, „ ... Dobrze zrobione rondo może
rozwinąć całkiem złożone, szlachetne aromaty wiśni, leśnych owoców (borówki,
jeżyny, maliny), czasem suszonych śliwek, często z nutą korzenną (pieprz,
tytoń, lukrecja), kwiatową (fiołki) i mineralną (leśna ściółka, pestka). Jest
to odmiana plastyczna, z której można uzyskać interesujące wina w różnym stylu.
Rondo sprawdza się jako materiał na wina różowe, które – jeśli są dobrze
zrobione – mogą być bardzo świeże, owocowe, malinowo-kwiatowe w aromacie.
Całkiem dobrze wychodzą także lekkie, owocowe wina czerwone do bieżącej
konsumpcji w typie gamay, robione metodą krótkiej, kilkudniowej maceracji
gron.”
Proporcje gatunków w Rondo:
- 75% Vitis vinifera (winorośl właściwa, pot. winna lub latorośl winna),
- 25% Vitis
amurensis (winorośl amurska).
Wino ze szczepu Roesler (mieszaniec międzygatunkowy ze
skrzyżowania Zweigelt X Vitis vinifery, austriacka odmiana przerobowa do wyrobu
wina czerwonego) charakteryzuje się intensywną barwą, aromatem leśnych jagód,
ekstraktywne (ciężkie, mocne, gęste, ciemne, nieprzezroczyste) z wysoką
zawartością barwników i tanin.
Podsumowując naszą weekendową wyprawę, chcę podkreślić, jak otwartymi i serdecznymi osobami są tutejsi gospodarze winnic, które mieliśmy przyjemność odwiedzić. Serdecznie dziękujemy za winogrona i wsparcie naszej blogowej inicjatywy dot. naszego pierwszego wina domowego.
Etykiety: Winobranie