Drugie siarkowanie

Na tym etapie postępowania przy nastawie wina czerwonego wspólnie z Waldkiem dn. 18.10.2014, bezpośrednio po odciśnięciu miazgi po fermentacji i przeprowadzeniu drugiego pomiaru poziomu cukru oraz kwasowości w moszczu, przeprowadziliśmy drugie siarkowanie poprzez dodanie odpowiedniej dawki pirosiarczynu potasu K2S205.

Po konsultacji z Gospodarzem Winnicy Król na temat bieżącej sytuacji z naszymi nastawami, zarekomendował nam użycie  8 g  piorsiarczynu na 100L. Stosując taki przelicznik proporcjonalnie do naszych nastawów, ostatecznie użyliśmy następującego wzoru: (8 /100) * pojemność moszczu w litrach. W przygotowanych zatem wcześniej próbkach 200 ml z każdego baniaka do pomiarów i oceny, obliczoną dawkę pirosiarczynu potasu rozpuściliśmy i dopiero po jego rozmieszaniu, wprowadziliśmy do gąsiorów. Odpowiednie dawki odmierzyliśmy tradycyjnie strzykawką.

Dlaczego drugie siarkowanie? Według literatury, drugie siarkowanie przeprowadza się po zakończeniu fermentacji (najczęściej po pierwszym obciągu znad osadu). W naszym przypadku, od momentu zmiażdżenia winogron do tłoczenia miazgi upłynęło 13 dni w maceracji (1 dn. bez fermentacji, 12 dn. z fermentacją), gdzie już po 8 dniach w temperaturze 24oC od nastawienia drożdży z pożywką, fermentacja burzliwa ucichła i nie odnotowaliśmy bulgotania w rurkach fermentacyjnych. Wiemy z drugiego pomiarowania, że kwasowość podniosła się we wszystkich naszych nastawach. Być może przetrzymywanie maceracji w kolejnych 5 dniach miało niekorzystny wpływ na podniesienie się kwasowości. Według Pana Wojciecha z Winnicy Król mogły w tych warunkach po prostu zaistnieć bakterie odpowiedzialne właśnie za tę sytuację.

Poniżej przedstawiamy zastosowane przez nas dawki pirosiarczynu potasu do naszych nastawów oraz tabelę porównawczą pierwszego i drugiego siarkowania.
  1. Regent z Rondem: dawka 1,84g/l do 23L, co wynikało z wyliczenia (8/100)*23 oraz dawka  0,56g/l do 7L, co wynikało z wyliczenia (8/100)*7.
  2. Seibel: dawka 1,36g/l do 17L oraz 0,48g/l do 6L.
  3. Roesler: dawka 1,84g/l do 23L.

Moszcz
Wypełnienie zbiorników po zmiażdżeniu
dn. 05.10.2014
Pierwsze siarkowanie
dn. 05.10.2014 w zbiornikach fermentacyjnych
Wypełnienie balonów po wytłoczeniu
dn. 18.10.2014
Drugie siarkowanie
dn. 18.10.2014 w gąsiorach
[szczep]
[L]
[g/l]
[L]
[g/l]
Regent, Rondo
2x18
2x0,9
23/25, 7/10
 1,84/23,
0,56/7
Seibel
2x14
2x0,7
17/20, 6/10
1,36/17,
0,48/6
Roesler
2x13
2x0,65
23/25
1,84/23

Tabela: porównanie dawek z pierwszego i drugiego siarkowania.


Etykiety: ,