Na tym etapie postępowania przy nastawie wina
czerwonego wspólnie z Waldkiem dn. 18.10.2014, bezpośrednio po odciśnięciu miazgi
po fermentacji i przeprowadzeniu drugiego pomiaru poziomu cukru oraz kwasowości
w moszczu, przeprowadziliśmy drugie siarkowanie poprzez dodanie odpowiedniej
dawki pirosiarczynu potasu K2S205.
Po konsultacji z Gospodarzem Winnicy Król na temat
bieżącej sytuacji z naszymi nastawami, zarekomendował nam użycie 8 g
piorsiarczynu na 100L. Stosując taki przelicznik proporcjonalnie do
naszych nastawów, ostatecznie użyliśmy następującego wzoru: (8 /100) *
pojemność moszczu w litrach. W przygotowanych zatem wcześniej próbkach 200 ml z
każdego baniaka do pomiarów i oceny, obliczoną dawkę pirosiarczynu potasu
rozpuściliśmy i dopiero po jego rozmieszaniu, wprowadziliśmy do gąsiorów. Odpowiednie
dawki odmierzyliśmy tradycyjnie strzykawką.
Dlaczego drugie siarkowanie? Według literatury,
drugie siarkowanie przeprowadza się po zakończeniu fermentacji (najczęściej po
pierwszym obciągu znad osadu). W naszym przypadku, od momentu zmiażdżenia winogron do tłoczenia miazgi upłynęło 13 dni
w maceracji (1 dn. bez fermentacji, 12 dn. z fermentacją), gdzie już po 8
dniach w temperaturze 24oC od nastawienia drożdży z pożywką,
fermentacja burzliwa ucichła i nie odnotowaliśmy bulgotania w rurkach
fermentacyjnych. Wiemy z drugiego pomiarowania, że kwasowość podniosła się we
wszystkich naszych nastawach. Być może przetrzymywanie maceracji w kolejnych 5
dniach miało niekorzystny wpływ na podniesienie się kwasowości. Według Pana
Wojciecha z Winnicy Król mogły w tych warunkach po prostu zaistnieć bakterie
odpowiedzialne właśnie za tę sytuację.
Poniżej przedstawiamy zastosowane przez nas dawki
pirosiarczynu potasu do naszych nastawów oraz tabelę porównawczą pierwszego i
drugiego siarkowania.
- Regent z Rondem: dawka 1,84g/l do 23L, co
wynikało z wyliczenia (8/100)*23 oraz dawka
0,56g/l do 7L, co wynikało z wyliczenia (8/100)*7.
- Seibel: dawka 1,36g/l do 17L oraz 0,48g/l do
6L.
- Roesler: dawka 1,84g/l do 23L.
Moszcz
|
Wypełnienie
zbiorników po zmiażdżeniu
dn.
05.10.2014
|
Pierwsze
siarkowanie
dn.
05.10.2014 w zbiornikach fermentacyjnych
|
Wypełnienie
balonów po wytłoczeniu
dn.
18.10.2014
|
Drugie
siarkowanie
dn.
18.10.2014 w gąsiorach
|
[szczep]
|
[L]
|
[g/l]
|
[L]
|
[g/l]
|
Regent, Rondo
|
2x18
|
2x0,9
|
23/25, 7/10
|
1,84/23,
0,56/7
|
Seibel
|
2x14
|
2x0,7
|
17/20, 6/10
|
1,36/17,
0,48/6
|
Roesler
|
2x13
|
2x0,65
|
23/25
|
1,84/23
|
Tabela: porównanie dawek
z pierwszego i drugiego siarkowania.
Etykiety: Drugie siarkowanie, Siarkowanie