Nastawy przeniesione do piwnicy dn. 08.11.2014 r.
|
|||||
#
|
Gatunek
|
Data
|
Komentarz/ uwaga
|
Temp.
otocz.
|
Inne parametry
|
1
|
Seibel
|
20.11.2014
|
1. Bulgotanie ustało, ale lekko
przesunięty poziom wody w rurce fermentacyjnej.
2. Na powierzchni wina nie ma
pęcherzyków powietrza, brak piany, gładka tafla wina, niemętne, sklarowane.
|
13oC
|
6L wina/10L gąsior
|
3. Trwa fermentacja, woda bulgota
w rurce fermentacyjnej 1/20minut.
4. Na powierzchni wina jest mała
pianka z kilkoma pęcherzykami.
5. Ewidentnie zauważamy, że wino
jest klarowniejsze niż dn. 8.11.
|
13oC
|
16L wina/20L gąsior
|
|||
30.11.2014
|
6. Brak jakichkolwiek symptomów
zmian w winie i na jego powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na
równo.
7. Trwa fermentacja, woda bulgota
w rurce fermentacyjnej 1/20minut.
|
8oC
|
16L wina/20L gąsior
|
||
06.12.2014
|
8. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
12oC
|
16L wina/20L gąsior
|
||
10.12.2014
|
9. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
10oC
|
16L wina/20L gąsior
|
||
2
|
Regent z Rondem
|
20.11.2014
|
1. Bulgotanie ustało, wyrównany
poziom wody w rurce fermentacyjnej.
2. Na powierzchni wina nie ma
pęcherzyków powietrza, brak piany, gładka tafla wina, niemętne, sklarowane.
|
13oC
|
7L wina/10L gąsior
|
3. Wyrównany poziom wody w rurce
fermentacyjnej.
4. Na powierzchni wina nie ma
pęcherzyków powietrza, brak piany, gładka tafla wina, niemętne i sklarowane.
|
13oC
|
22L wina/25L gąsior
|
|||
30.11.2014
|
5. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
8oC
|
22L wina/25L gąsior
|
||
06.12.2014
|
6. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
12oC
|
22L wina/25L gąsior
|
||
10.12.2014
|
7. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
10oC
|
22L wina/25L gąsior
|
||
3
|
Roesler
|
20.11.2014
|
1. Bulgotanie ustało, wyrównany
poziom wody w rurce fermentacyjnej.
2. Na powierzchni wina nie ma
pęcherzyków, brak piany, gładka tafla wina, niemętne i sklarowane.
|
13oC
|
22L wina/25L gąsior
|
30.11.2014
|
3. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
8oC
|
22L wina/25L gąsior
|
||
06.12.2014
|
4. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
12oC
|
22L wina/25L gąsior
|
||
10.12.2014
|
5. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego
powierzchni. Poziom wody w rurce fermentacyjnej na równo.
|
10oC
|
22L wina/25L gąsior
|
Nastawy
przeniesiowne z piwnicy do cieplejszego pomieszczenia dn. 20.11.2014 r.
|
|||||
#
|
Gatunek
|
Data
|
Komentarz/ uwaga
|
Temp.
otocz.
|
Inne parametry
|
1
|
Seibel
|
23-24.11.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Trwa bąbelkowanie
1/20minut.
|
20oC
|
6L wina/10L gąsior
|
Regent z Rondem
|
23-24.11.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak bąbelkowania.
|
20oC
|
7L wina/20L gąsior
|
|
2
|
Seibel
|
30.11.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak oznak bąbelkowania.
Okrywamy nastaw materiałem.
|
18oC
|
6L wina/10L gąsior
|
Regent z Rondem
|
30.11.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak bąbelkowania.
Okrywamy nastaw materiałem.
|
18oC
|
7L wina/20L gąsior
|
|
3
|
Seibel
|
06.12.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak oznak bąbelkowania.
Decydujemy podwyższyć temp. otoczenia do 25oC.
|
18oC
|
6L wina/10L gąsior
|
4
|
Regent z Rondem
|
06.12.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak bąbelkowania.
Decydujemy podwyższyć temp. otoczenia do 25oC.
|
18oC
|
7L wina/20L gąsior
|
5
|
Seibel
|
10.12.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Raz udało nam się nakryć nastaw na 1 bąbelkowaniu. Trudno w
warunkach „kańciapki” przy max. ustawieniu kaloryfera uzyskać temp. otoczenia
25oC.
|
20oC
|
6L wina/10L gąsior
|
6
|
Regent z Rondem
|
10.12.2014
|
Brak
jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak oznak bąbelkowania.
Trudno w warunkach „kańciapki” przy max. ustawieniu kaloryfera uzyskać temp.
otoczenia 25oC.
|
20oC
|
7L wina/20L gąsior
|
Etykiety: Kontrola nastawu