Naszym Gościem specjalnym na naszym blogu jest Pani dr Magdalena
Kapłan (MKA), Współgospodarz Winnicy Faliszowice. Pani Magda opowie nam o czym
powinniśmy pamiętać zanim podejmiemy decyzję o wyborze odpowiedniego miejsca
pod winnice.
SKO: Na początek, chciałem podziękować za
możliwość pozyskania winogorn z Pani winnicy. Mogę już powiedzieć, że
fermentacja Regenta z Rondem już się zakończyła a obecnie nastaw przechowujemy
w piwnicy po to, aby nasze pierwsze wino mogło w ciemności dojrzewać.
Tematem naszej rozmowy jest „wybór miejsca pod piwnicę”. Dlaczego tak istotny
jest wybór odpowiedniego miejsca pod winnicę?
MKA: Mam nadzieję, że pierwsze Wasze wino będzie dobre i smaczne. Wracając do tematu naszej rozmowy i odpowiadając
na Twoje pytanie, decyzja podjęta w czasie planowania oraz prowadzenia winnicy
będzie opierać się na wyborze jej miejsca, ponieważ wzrost i wielkość plonu winorośli
a także jakość wina gronowego są zależne od warunków klimatyczno – glebowych.
SKO: Jakie zatem czynniki lub parametry siedliska
powinniśmy uwzględnić podczas wyboru terenu pod winnicę?
MKA: Zanim zdecydujemy się na uprawę tego
ciepłolubnego gatunku powinniśmy rozważyć kilka czynników między innymi:
1) wysokość
nad poziomem morza oraz różnice w wysokości terenu w danym miejscu,
2) stopień
nachylenia terenu (% nachylenia),
3) wystawa
siedliska (północ, południe, wschód lub zachód),
4) historia
miejsca w tym wcześniejszych upraw, roślin, pozostałości środków ochrony,
chwastów, chorób.
SKO: Jakie znaczenie ma wysokość planowanej
winnicy?
MKA: Wysokość planowanej winnicy rozpatrujemy
pod względem wysokości winnicy do wysokości pozostałego tereniu lub do
wysokości bezwzględnej tj. m n.p.m. Sadzanie winorośli na lub w pobliżu
najwyższego punktu na danym miejscu będzie sprzyjać lepszej rotacji powietrza i
odprowadzeniu wody. Ruch powietrza jest niezbędny zimą, gdy mamy znaczne spadki temperatury
oraz w trakcie wiosennych i jesiennych przymrozków. Zimne powietrze jest
cięższe od ciepłego i osiada na obszarach niżej położonych. Odprowadzenie wody
z siedliska ma też znaczenie, ponieważ stojąca woda ogranicza ilości tlenu do
systemu korzeniowego winorośli. Winorośl nie jest szczególnie podatna na
uszkodzenia od krótkoterminowej powodzi, niemniej jednak stojąca woda ogranicza
wzrost, zabijając małe korzenie włośnikowe, które dostarczają wody i składników
pokarmowych z gleby i w dłuższej perspektywie doprowadza do śmierci roślin.
SKO: Rozumiem, że praktycznie uprawy winorośli
należy unikać na terenach zbyt wilgotnych?
MKA: Z praktyki wiadomo, że uprawa w
miejscach suchych jest zdecydowanie łatwiejsza pomimo potrzeby nawodnienia, niż
uprawa na terenie zbyt wilgotnym.
SKO: Czy stoki położone kilkanaście metrów
powyżej dna doliny są odpowiednimi stanowiskami pod winnice?
MKA: W Polsce winnice poleca się zakładać do
wysokości 300 – 350 m n.p.m.
SKO: Jakie znaczenie ma wystawa siedliska dla
planowanej winnicy?
MKA: Wystawy wzgórz i wzniesień do uprawy
winorośli zależą od klimatu i regionu. W chłodnym kllimacie, gdzie lato jest
stosunkowo chłodne należy unikać stoków północnych na korzyść południowych,
południowo – zachodnich i południowo – wschodnich, które pozwalają na lepszą
kumulację ciepła. Poprzez wybór odpowiedniej ekspozycji możemy wpływać na
poziom nasłonecznienia, grubość i okres zalegania pokrywy śnieżnej oraz na termin
rozpoczęcia wegetacji roślin. Ekspozycje południowe i zachodnie są cieplejsze
niż wschodnie i północne. Na stokach południowych notuje się ciepłą i wcześniejszą
wiosnę, która przyczynia się do wcześniejszego wybudzenia pąków, zwiększając w
ten sposób ryzyko uszkodzenia przez mróz. Ekspozycje południowe mogą prowadzić
do większego ocieplenia winorośli w słoneczne zimowe dni, niż na północnych
stokach. Konsekwencją może być zmniejszona odporność na zimno, uszkodzenie
pędów, pni na skutek ocieplenia i gwałtownego ochłodzenia nocą. Ekspozycje wschodnie mają przewagę nad zachodnimi,
ponieważ wschodnie stoki są ogrzewane porannym słońcem i krzewy szybciej
wysychają (od rosy lub deszczu) niż na zachodnim zboczu, potencjalnie
zmniejszajac ryzyko chorób.
SKO: Jakie wzniesia espozycji winnic są
najbardziej odpowiednie w Polsce?
MKA: Wieloletnia praktyka wykazała, że w
Polsce najbardziej odpowiednie są wzniesienia o ekspozycji południowo –
zachodniej.
SKO: Wspomniała Pani na początku naszej rozmowy,
iż przy wyborze miejsca pod winnice, powinniśmy uwzględnić nachylenie terenu.
Jakie to ma znaczenie?
MKA: Nachylenie terenu odnosi się od stopnia
nachylenia gruntu. Nieznaczny do umiarkowanego spadek (do 15%) może być bardzo
korzystny w szczególności w chłodnym klimacie, ponieważ pozwala na pełne
zmechanizowanie uprawy oraz w wystarczającym stopniu przyspiesza odpływ zimnego
powietrza. Im bardziej strome zbocze, tym szybciej zimne powietrze spływa w
dół, pod warunkiem, że nie ma przeszkód w jego przepływie, takich jak drzewa. Stąd
też swobodny przepływ powietrza jest ważny dla ochrony przed wiosennymi przymrozkami.
SKO: Czyli drzewa będące przeszkodą w
przepływie powietrza na zboczu powinnny być wykarczowane?
MKA: Roślinność, która spowalnia lub
zatrzymuje odpływ powietrza powinna zostać usunięta w trakcie przygotowania
terenu, ponieważ może działać jak zapora i cofać zimne powietrze z powrotem w
górę zbocza.
SKO: Czy jakieś problemy mogą stwarzać zbyt
strome stoki w uprawie winorośli?
MKA: Strome zbocza o spadku 30-40%, pomimo
najlepszego nasłonecznienia mogą stwarzać duże problemy: uniemożliwiają
mechanizację zabiegów agrotechnicznych oraz mogą powodować erozję gleby.
SKO: Dlaczego powinniśmy określać historię
ziemii zanim zdecydujemy się na jej uprawę pod kątem winorośli?
MKA: Ważne jest, aby przed sadzeniem
winorośli określić historię uprawy swojej ziemi. Jest to zwykle ważne, aby
ustalić, czy istnieją jakieś problemy glebowe np. ze szkodnikami i chorobami. Dla
przykładu, niektóre substancje chemiczne stosowane w rolnictwie i leśnictwie mają długi okres trwałości i
zalegają w glebie, co może mieć negatywny wpływ na wzrost winorośli. Podobnie szkodniki glebowe mogą powodować duże problemy w
winnicach, dlatego bardzo ważne jest badanie gleby pod kątem obecności tych
organizmów. Istnieje też konieczność wykonania chemicznej analizy gleby, która
pozwoli określić (w tym m.in. nadmierne ilości azotu) i ustalić zapotrzebowanie
roślin na składniki pokarmowe. Problemem w niektórych glebach może być
toksyczność metali ciężkich, w tym głównie aluminium. Na koniec należy unikać
gleb o niskim pH i/lub wysokiej zawartosci glinu.
SKO: Jakie pH w glebie preferuje Vitis
vinifera?
MKA: Vitis vinifera preferuje gleby o pH 6 do
7.
SKO: W jakiej glebie najlepiej rozwija się
winorośl?
MKA: Winorośl może się rozwijać w szerokim
zakresie typów gleby. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach dostatecznie
wilgotnych. Należy unikać gleb, które są stale mokre w okresie wegetacji. Gleby
bardzo żyzne, nie są niezbędne. Przez wiele lat uznano, że duża zasobność gleb
w składniki pokarmowe jest jednym z głównych czynników wpływających na
wydajność winnicy. Hodowcy starali się zmaksymalizować wydajność, stosując duże
dawki azotu niezbędnego do wydajności. W przypadku upraw przeznaczonych do
wyrobu słabej jakości win wzór ten nie został zmieniony. Obecnie w krajach winniczych
plantatorzy winorośli poszukują umiarkowanie żyznych gleb, które nie wpływają
na zbyt energiczny wzrost winorośli. To nic dziwnego, że winorośl często można
znaleźć na miejscu, które kiedyś było uznane za nienadające się dla innych
upraw. Winorośl wytwarza korzenie daleko i głęboko sięgające w poszukiwaniu
wody i składników odżywczych. Z tego powodu nie stosuje się obfitego nawożenia,
z wyjątkiem miejsc najbardziej nieprzyjaznych.
SKO: Czego unikać przy wyborze lokalizacji na
winnicę?
MKA: W trakcie wyboru lokalizacji należy
unikać miejsc zaciemnionych przez drzewa i krzewy oraz unikać miejsc gdzie
wcześniej stosowano herbicydy doglebowe, których pozostałości mogą bardzo
niekorzystnie wpływać na wzrost i rozwój winorośli. Należy, także rozważyć możliwość
znoszenia herbicydów z innych sąsiednich upraw, gdyż winorośl jest bardzo
podatna na uszkodzenia tego typu preparatami.
SKO: Co to są herbicydy doglebowe i herbicydy
z sąsiednich upraw?
MKA: Herbicydy
są preparatami (pestycydami) stosowanymi do zwalczania chwastów w uprawach
ogrodniczych i rolniczych. Istnieje kilka kategorii herbicydów w zależności od
sposobów i mechanizmów działania: selektywne,
nieselektywne, kontaktowe, układowe, nalistne, doglebowe, przedsiewne,
przedwschodowe lub powschodowe. Rolą herbicydów doglebowych jest stworzenie
warstwy nieprzepuszczalnej na powierzchni gleby dla nowo wschodzących niepożądanych chwastów. Bardzo istotne znaczenie ma odpowiednie
zastosowanie tego typu preparatów i nie przekraczanie dopuszczalnych dawek czy
stężeń, ponieważ związki te bardzo długo mogą zalegać w glebie i wpływać
negatywnie na wzrost i rozwój roślin uprawnych. Istotną rolą jest znajomość
historii upraw na działkach bezpośrednio przylegających do naszej planowanej
winnicy, ponieważ w trakcie nieumiejętnego zastosowania np. silnego wiatru
preparaty te mogą znajdować się również na naszej działce. Podobna sytuacja
może mieć miejsce w późniejszym okresie uprawy, gdy może dochodzić do znoszenia
cieczy na nasze rośliny i nie koniecznie muszą to być preparaty doglebowe, ale
o innym spektrum działania np. totalnym z grupy glifosatów jak Roundap,
nadmienić należy, że winorośl jest bardzo podatna na uszkodzenia po herbicydowe.
Stosowanie herbicydów przyczynia się do
degradacji środowiska naturalnego, ale równocześnie obniża koszty uprawy i
produkcji.
SKO: To będzie ostatnie pytanie. Jaką rolę
odgrywa klimat przy wyborze miejsca na winnicę?
MKA: The addition of inorganic chemicals
has been the primary method of ameliorating the soil since World War II.Klimat w dużej mierze określa przydatność
poszczególnych odmian winorośli dla regionu.At the vineyard site, matching the correct variety, clone,
and to even the most subtle temperature
differences due to topographical variations is vital to fruit maturation. A
general rule is to look for the coolest possible site that can fully ripen any
variety on a consistent basis. Knowledge and data about local climate
conditions are crucial to correct variety choice. Różnice temperatur z
powodu zmian topograficznych wpływają na dojrzewanie owoców. Wiedza i dane na
temat lokalnych warunków klimatycznych, mają kluczowe znaczenie dla właściwego
doboru odmiany.Low winter temperature
may be the single most limiting factor in wine growing in much of the East and
across the Midwest and northern US It is important to know the long-term
minimum low winter temperatures for the site. Niska temperatura zimą może być czynnikiem najbardziej ograniczającym uprawę winorośli w chłodnym klimacie. Długość okresu
bezprzymrozkowego jest
szczególnie ważna w regionach północnych i jest kluczem do uzyskania dobrej
jakości winogron, zwłaszcza późnych odmian czerwonych.Elevation can have a significant effect on length of the
growing season. Wysokość plantacji może mieć znaczący wpływ na długość
okresu wegetacji.The amount and
distribution of rainfall during the growing season and particularly after can have a huge impact on quality.
Wymagania termiczne winorośli określa się za pomocą tzw. sumy aktywnych
temperatur (oznaczenie SAT) tj. sumy średnich dobowych temperatur równych lub
wyższych od 10oC, znajomość tego współczynnika ma kluczowe znaczenie
przy wyborze odmian. Ilość i rozkład opadów w okresie wegetacji, a szczególnie
po okresie wybarwiania jagód, może mieć ogromny wpływ na jakość. In the East, late season weather events such
as hurricanes or slow moving low pressure systems can dramatically affect the
quality of a vintage. If a dry
zone can be found, it's easier to adjust soil moisture with irrigation than to
try to take it away when it isn't wanted.
SKO: Pani Magdo, to była interesująca
rozmowa. Serdecznie dziękuję za możliwość jej przeprowadzenia i podzielnie się
z nami swoją wiedzą. Bez wątpienia wybór miejsca pod winnicę nie jest taki
prosty.
MKA: Dla mnie to przyjemność. Kibicuję Waszej inicjatywie i mam
nadzieje, że zaprosicie mnie na degustacje Waszego pierwszego wina.
Pani Magdalena
Kapłan jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, w
Katedrze Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego. Od wielu lat interesuje się
możliwością uprawy winorośli w polskim klimacie, prowadzi liczne badania pod
kątem doboru odmian, podkładek, zabiegów agrotechnicznych i ochrony. Zajmuje
się doradztwem z zakresu szerokorozumianej uprawy winorośli, zaś wieloletnie
doświadczenie praktyczne poparte wiedzą naukową pozwalają na rzetelne i
profesjonalne doradztwo.
Etykiety: Zakładanie winnicy