Szczep Regent z Rondem
| ||
Ocena wina
|
Pierwsze zlewanie
|
Drugie zlewanie
|
Wzrokowa
|
Wpadające w granatową głęboką barwę. Sklarowne z połyskiem o żywym kolorze. Widoczny efekt łzy na ściankach kieliszka. Woda w rurce fermentacyjnej bulga raz na
kilkanaście minut (lub dłużej) – woda zmienia położenie po dłuuuższym czasie.
|
Duży baniak. Bardziej klarowne niż przy pierwszym zlewaniu. Barwa wpadająca w głęboki rubin. Poziom wody w rurce fermentacyjnej nie sygnalizuje
bąbelkowania. Widoczny pierścień przy ścince kieliszka. Mały baniak: jak wyżej.
|
Smakowa
|
Absolutnie wytrawne, niesłodkie i mocno cierpkie o odpowiedniej kwasowości (zrównoważone). Wyczuwalny delikatnie alkohol.
|
Duży baniak: wytrawne ale delikatne, subtelne, cierpkie z posmakiem goryczki (goryczka bardziej wyczuwalna niż w Roslerze). Wyczuwalny przyjemny smak jeżyn. Wyczuwalny efekt alkoholu.
Mały baniak: absolutnie smaczny, wytrawny, cierpki bez posmaku wyczuwalnej goryczki, ewidentny smak jeżyn.
|
Zapachowa
|
Przyjemny i pociągający aromat. Wyczuwalne owoce borówki i jeżyn.
|
Duży baniak: Przyjemny i pociągający aromat. Wyczuwalne owoce borówki i jeżyn.
Mały baniak: intensywniejszy aromat borówki i jeżyn.
|
Szczep
Roesler
|
||
Ocena wina
|
Pierwsze
zlewanie
|
Drugie
zlewanie
|
Wzrokowa
|
Ciemnoczerwona barwa. Sklarowane z wyraźnym połyskiem i efektem łzy na ściankach kieliszka.
Woda w rurce fermentacyjnej bulga raz na kilkanaście minut (lub dłużej) –
woda zmienia położenie po dłuuuższym czasie.
|
Bardziej
klarowne niż przy pierwszym zlewaniu. Barwa ciemnoczerwona. Wyraźny efekt fzy
na ściankach kieliszka. Poziom wody w rurce fermentacyjnej nie sygnalizuje bąbelkowania. Widoczny pierścień przy ścince kieliszka.
|
Smakowa
|
Głęboki
smak. Mocno cierpkie i niesłodkie o odpowiedniej kwasowości. Wyczuwalny
delikatnie alkohol.
|
Wytrawne
ale delikatne, subtelne, cierpkie z mniejszym
posmakiem goryczki niż w Regencie z Rondem. Wyczuwalne jagody. Niewyczuwalny
od razu alkohol, ale obecny i działający z opóźnieniem. Delikatnie na języku
wyczuwalny efekt wina musującego jakby minimalne pęcherzyki gazu.
|
Zapachowa
|
Przyjemny
i pociągający aromat leśnych jagód.
|
Przyjemny
i pociągający aromat leśnych jagód.
|
Szczep
Seibel
|
||
Ocena wina
|
Pierwsze
zlewanie
|
Drugie
zlewanie
|
Wzrokowa
|
Jasny ładny czerwony kolor, podchodzący pod
amarant. Niesklarowane i trochę mętne.
W trakcie fermentacji. Woda w rurce fermentacyjnej bulga ok. 2/min.
|
Duży
baniak: jasny ładny czerwony kolor, podchodzący pod amarant (na pograniczu
czerwieni z różem). Niesklarowane i trochę mętne. Poziom wody w rurce
fermentacyjnej sygnalizuje jeszcze fermentacje. Widoczny pierścień przy
ścince kieliszka.
Mały
baniak: jak wyżej.
|
Smakowa
|
Delikatnie
słodkie i delikatnie cierpkie o odpowiedniej kwasowości. Zdecydowanie wyczuwalny alkohol - mocne wino.
|
Duży
balon: słodkie, cierpkie, wyczuwalna duża zawartość alkoholu, w smaku malina.
Mały
balon: jak wyżej.
|
Zapachowa
|
Mała
cierpkość. Nie umiemy zidentyfikować aromatu bo mało uchwytny ale wyczuwalny
jest delikatnie zapach zgniłych jaj i jeszcze wyczuwalny ferment.
|
Duży
balon: o aromacie malin. Brak zapachu zgniłych jaj. Brak posmaku drożdży.
Mały
balon: jak wyżej.
|
Etykiety: Druga ocena wina, Ocena wina