Druga ocena wina


Podczas drugiego zlewania dn. 18.12.2014 r. dokonaliśmy subiektywnej oceny wzrokowej, smakowej i zapachowej naszych win.  Poniżej przedstawiamy krótką naszą analizę w zestawieniu do oceny z pierwszego zlewania wina.

Szczep Regent z Rondem
Ocena wina
Pierwsze zlewanie
Drugie zlewanie
Wzrokowa
Wpadające w granatową głęboką barwę. Sklarowne z połyskiem o żywym kolorze. Widoczny efekt łzy na ściankach kieliszka.  Woda w rurce fermentacyjnej bulga raz na
kilkanaście minut (lub dłużej) – woda zmienia położenie po dłuuuższym czasie.
Duży baniak. Bardziej klarowne niż przy pierwszym zlewaniu. Barwa wpadająca w głęboki rubin. Poziom wody w rurce fermentacyjnej nie sygnalizuje
bąbelkowania. Widoczny pierścień przy ścince kieliszka.  Mały baniak: jak wyżej.
Smakowa
Absolutnie wytrawne, niesłodkie i mocno cierpkie o odpowiedniej kwasowości (zrównoważone). Wyczuwalny delikatnie alkohol.
Duży baniak: wytrawne ale delikatne, subtelne, cierpkie z posmakiem goryczki (goryczka bardziej wyczuwalna niż w Roslerze). Wyczuwalny przyjemny smak jeżyn. Wyczuwalny efekt alkoholu.
Mały baniak: absolutnie smaczny, wytrawny, cierpki bez posmaku wyczuwalnej  goryczki, ewidentny smak jeżyn.
Zapachowa
Przyjemny i pociągający aromat. Wyczuwalne owoce borówki i jeżyn.
Duży baniak: Przyjemny i pociągający aromat. Wyczuwalne owoce borówki i jeżyn.
Mały baniak: intensywniejszy aromat borówki i jeżyn.

Naszą ocenę wina Regenta z Rondem poddaliśmy „telefonicznej” konsultacji gospodarzowi Winnicy Król. Czy wyczuwalny posmak goryczki jest symptomem czegoś złego w winie? Z czego bierze się taki posmak? Jeśli się utrzyma lub spotęguję posmak goryczki, czy to będzie wada wina? Czy można usunąć lub złagodzić taki posmak i w jaki sposób?

Pan Wojciech nam opowiada [...] często lekka goryczka wina po zakończonej już fermentacji jest cechą charakterystyczną dla danego szczepu, natomiast zbyt wyraźna, wręcz przesadna, która według niektórych będzie uznana za wadę wina może mieć wiele przyczyn, np. pochodzić z miazgi / pestek. Wielu ekspertów twierdzi, że gorycz w winie pojawia się również w wyniku stosowania zbyt dużej dawki nawozów sztucznych do uprawy winorośli. W Waszym przypadku abym mógł stwierdzić coś konkretnego musiałbym poddać wino krótkiej analizie sensorycznej, bo być może jest to posmak zbyt dużej ilości węglanu wapnia użytego do odkwaszenia wina…. Jeżeli nie jest to wina węglanu wapnia, a gorycz nie jest zbyt uderzająca / intensywna, powinna częściowo zaniknąć z czasem jak wino będzie dojrzewało, można również próbować „zamaskować” ją beczką dębową [...].

Naszym zdaniem, gdybyśmy przesadzili z węglanem wapnia, to poza silną goryczką wyczuwalny byłby również słony posmak wina. Podczas trzeciego zlewania będziemy zatem chcieli zwrócić uwagę czy nasze wino gorzknieje, czy posmak goryczki się spotęguje i czy pojawi się słony smak. Jeśli tak się stanie, to według sugestii z forum wino.org.pl, doświadczalnie na próbce 1L podgrzejemy wino do 75oC przez 20-30 minut i przefiltrujemy próbkę na gorąco, po czym podejmiemy decyzję co dalej. Ciekawą obserwacją jest to, iż w małym naszym baniaku goryczka jest niewyczuwalna, co może zaprzeczać postawionej tezie nadmiaru użycia węglanu wapnia.

Szczep Roesler
Ocena wina
Pierwsze zlewanie
Drugie zlewanie
Wzrokowa
Ciemnoczerwona barwa. Sklarowane z wyraźnym połyskiem i efektem łzy na ściankach kieliszka. Woda w rurce fermentacyjnej bulga raz na kilkanaście minut (lub dłużej) – woda zmienia położenie po dłuuuższym czasie.
Bardziej klarowne niż przy pierwszym zlewaniu. Barwa ciemnoczerwona. Wyraźny efekt fzy na ściankach kieliszka. Poziom wody w rurce fermentacyjnej nie sygnalizuje bąbelkowania. Widoczny pierścień przy ścince kieliszka.
Smakowa
Głęboki smak. Mocno cierpkie i niesłodkie o odpowiedniej kwasowości. Wyczuwalny delikatnie alkohol.
Wytrawne ale delikatne, subtelne, cierpkie z mniejszym  posmakiem goryczki niż w Regencie z Rondem. Wyczuwalne jagody. Niewyczuwalny od razu alkohol, ale obecny i działający z opóźnieniem. Delikatnie na języku wyczuwalny efekt wina musującego jakby minimalne pęcherzyki gazu.
Zapachowa
Przyjemny i pociągający aromat  leśnych jagód.
Przyjemny i pociągający aromat  leśnych jagód.

Podobnie jak poprzednio naszą ocenę wina Roesler poddaliśmy konsultacji. Czy wyczuwalna obecność bąbelków gazu na języku jest symptomem czegoś złego w winie? Z czego bierze się taki efekt? Jeśli się utrzyma lub spoteguję, to czy to będzie wada wina? Czy można to usunąć lub złagodzić i w jaki sposób? [...] Trudno powiedzieć. Zazwyczaj to oznaka, że wino jeszcze fermentuje. Taki efekt obecności bąbelków gazu na języku, to „ostrość” wina towarzysząca trwającej fermentacji [...].

Naszym zdaniem, jeśli obecność bąbelków gazu dalej będzie zaznaczać się na naszym języku, to spróbujemy poprawić jakość wina poprzez szybkie i energiczne przelanie bezpośrednio przez lejek do drugiego baniaka bez zastosowania argonu.

Szczep Seibel
Ocena wina
Pierwsze zlewanie
Drugie zlewanie
Wzrokowa
Jasny  ładny czerwony kolor, podchodzący pod amarant.  Niesklarowane i trochę mętne. W trakcie fermentacji. Woda w rurce fermentacyjnej bulga ok. 2/min.
Duży baniak: jasny ładny czerwony kolor, podchodzący pod amarant (na pograniczu czerwieni z różem). Niesklarowane i trochę mętne. Poziom wody w rurce fermentacyjnej sygnalizuje jeszcze fermentacje. Widoczny pierścień przy ścince kieliszka.
Mały baniak: jak wyżej.
Smakowa
Delikatnie słodkie i delikatnie cierpkie o odpowiedniej kwasowości. Zdecydowanie wyczuwalny  alkohol - mocne wino.
Duży balon: słodkie, cierpkie, wyczuwalna duża zawartość alkoholu, w smaku malina.
Mały balon: jak wyżej.
Zapachowa
Mała cierpkość. Nie umiemy zidentyfikować aromatu bo mało uchwytny ale wyczuwalny jest delikatnie zapach zgniłych jaj i jeszcze wyczuwalny ferment.
Duży balon: o aromacie malin. Brak zapachu zgniłych jaj. Brak posmaku drożdży.
Mały balon: jak wyżej.

Podsumowując, ustaliliśmy z Waldkiem, że kolejny termin trzeciego zlewania naszych win skonsultujemy z Panem Wojciechem. Tym razem zlejemy wszystkie wina pod korek, zostawiając 5 cm wolnej przestrzeni od wlewu baniaka.

Etykiety: ,