 |
Źródło: DlaWina.pl |
Przyszedł czas na przygotowanie piwnicy na potrzeby leżakowania przyszłych
win w beczkach i w butelkach. Naszym celem jest przechowywanie win nie dłużej
jak trzy lata, pozyskanych w trakcie podróży szczególnie po polskich winnicach wraz
z przeznaczeniem na „Nasze pierwsze wino”. Dziś zatem opowiemy jak zaadaptujemy
naszą piwnicę.
Piwnica umieszczona jest pod trzema kondygnacjami budynku w sąsiedztwie
z drugą piwnicą i oddzielona jest ścianą działową z białej cegły. W górnej
części ściany działowej na wysokości dwóch białych cegieł, występują wolne
przegrody zapewniając tym samym cyrkulację powietrza, podobnie jak zainstalowane
wentylatory powietrza na obu krańcach korytarza piwnic. Wentylacja zapobiega tutaj
absorpcji niepożądanych zapachów. Dodatkowo w korytarzu piwnicznym zamontowane
jest urządzenie zapewniające wyciąg ew. przykrych zapachów - włącza się w
momencie zapalenia światła w korytarzu. Główne wejście do piwnic odgrodzone
jest ciężkimi uszczelnionymi drzwiami z samo zatrzaskiem.
Podczas zimy odnotowaliśmy w piwnicy temperaturę 9 stopni Celsjusza i wilgotność
powietrza na poziomie 60%. Nie mamy jednak wiedzy jaka temperatura i wilgotność
występuje podczas lata w piwnicy, stąd też planujemy ją zabezpieczyć przed ewentualnymi
wahaniami temperatur. Wcześniej jednak musieliśmy poznać uwarunkowania pomieszczeń
do przechowywania win oraz praktyczne zastosowania rozwiązań mebli piwnicznych.
Na początek dowiedzieliśmy się, że rozróżnia się piwnice pasywne i
aktywne. Te pierwsze to piwnice podziemne a drugie to piwnice naziemne (na
powierzchni ziemi). Nasza piwnica znajduje się pod ziemią, pod budynkiem dlatego
po konsultacji z Panem Adamem możemy ją uznać jako pasywną. Pan Adam jest
autorem bloga Wina
w pastylce i wielkim pasjonatem
kultury wina, wszystkiego tego „co otacza wina”, „co jest na zewnątrz kieliszka” m.in. tradycje winiarskie i
piwnice. Pan Adam służy swoim wsparciem wszystkim tym, którzy zainteresowani są
winami od momentu ich zabutelkowania z przeznaczeniem do starzenia. Według Pana
Adama piwnice pasywne zapewniają stałą temperaturę otoczenia, jak i wilgotności
na poziomie 60-70%. W przypadku naszej piwnicy zakładamy że temperatura waha
się w ciągu roku nie więcej jak 6 stopni Celsjusza, dlatego Pan Adam zaleca
zastosować odpowiednie półki do leżakowania. Zapewni to stabilną temperaturę na
leżakowanie win. Nasza piwnica wolna jest od obcych zapachów, przeciągów i
wstrząsów. Idealnie byłoby wyłożyć podłogę żwirem zmieszanym z piaskiem na
klepisku a ściany powinny być porowate. My wyłożymy podłogę płytkami
ceramicznymi. Ściany piwnicy zdaniem Pana Adama najlepiej odświeżyć poprzez
odmalowanie z mieszanką wapna i siarczynem miedzi (100L wody /10kg wapna / 1kg
siarczanu miedzi). Ten ostatni składnik jest środkiem grzybobójczym stosowanym
w ogrodnictwie. Nasza piwnica nie wymaga zastosowania klimatyzatora, ponieważ zapewniona
jest już cyrkulacja powietrza. Według Pana Adama idealna temperatura w miejscu
przechowywania wina to ok 12 stopni Celsjusza a powszechnie uznaje się że
optymalna powinna oscylować pomiędzy 10 a 14 stopni Celsjusza. Różnica temperatur
może być akceptowalna tylko wtedy, jeśli różnica w ciągu dnia i nocy nie jest
większa niż 1 stopień Celsjusza. Stąd też ustabilizowana temperatura zapewnia,
iż wina starzeją się powoli a przy wahaniach temperatur wino starzeje się
szybciej. W kwestii wilgotności Pan Adam radzi „...Jeśli piwnica jest zbyt
wilgotna, najlepiej wysypać podłogę żwirem i zainstalować odpowiednią
wentylację. Jeśli piwnica jest zbyt sucha, należy nawilżyć powietrze,
ustawiając pojemnik z wodą, lub spryskując od czasu do czasu żwir stanowiący
podłogę, w tym przypadku żwirowa podłoga również jest godna polecenia, bowiem
jej systematyczne polewanie wodą ułatwia utrzymanie właściwej wilgotności... .”
Zbyt suche powietrze ma wpływ na wyschnięcie korka w butelce i wyparowywanie
wina, w efekcie czego istnieje ryzyko oksydacji. Dla przypomnienia wspomnę, iż
oksydacja to proces w którym zachodzą zmiany fizykochemiczne w winie (lub
moszczu) wskutek nadmiernego jego kontaktu z powietrzem. Natomiast zbyt duża
wilgotność w piwnicy wpływa na rozwój pleśni na korku przez co staje się nieszczelny.
Dlatego ważne będzie stałe kontrolowanie wilgotności higrometrem. W przypadku
światła zdaniem Pana Adama, wina powinny być przechowywane w całkowitej
ciemności i jeśli nie zamierzamy przechowywać starych win, to do oświetlenia piwniczki
możemy zastosować żarówki o mocy poniżej 60W lub tradycyjnie świece. W celach bezpieczeństwa
zawartości piwnicy warto zainstalować drzwi antywłamaniowe lub zamontować
system antywłamaniowy z powiadomieniem. Czy aż takie zabezpieczenia zastosować
dla małej piwnicy? Na to pytanie niech każdy sam sobie odpowie J. Pan Adam radzi „... Rób zdjęcia swoim butelkom
i gromadź dokumentację fotograficzną i faktury zakupu. Będzie potem jak znalazł
w pertraktacjach o odszkodowanie ...”.
Naszą piwnicę zaopatrzymy w termometr, higrometr oraz winometr.
Na koniec naszej rozmowy Pan Adam podpowiedział nam, iż butelki winny być
przechowywane w pozycji horyzontalnej, tak aby korek był zamoczony w winie i
nie wysychał, co pozwala na zachowanie najlepszych cech wina. Należy unikać przenoszenia wina, czy
niepotrzebnego poruszania butelką, aż do momentu kiedy ma zostać wypite. Zdaniem
Pana Adama nie powinno się otwierać butelki, która właśnie odbyła w trzęsącym
się samochodzie, drogę ze sklepu lub z winnicy do domu. Wino powinno się
uspokoić, do czego potrzebuje kilku dni, a najlepiej około tygodnia.
Jak zatem przygotujemy piwnicę? W pierwszej kolejności zagospodarujemy miejsce na regał dla beczek,
gąsiorów i zbiorników fermentacyjnych oraz miejsce na regał dla butelek. W tej
samej też kolejności w odstępie kilku miesięcy przystąpimy do prac adaptacyjnych
wnętrza naszego pomieszczenia. Efekty końcowe zaprezentujemy w oddzielnym
artykule. Poniżej prezentujemy koncepcję zagospodarowania piwnicy.
Ściana, którą planujemy zamurować, wcześniej podchodziła wilgocią,
dlatego jeszcze przed rozpoczęciem prac murarskich będziemy konsultować
odpowiednie jej zabezpieczenie – najprawdopodobniej będzie to środek
termoizolacyjny. Wcześniej ściana będzie wymagała osuszenia i oczyszczenia. W
pozostałe ściany nie ingerujemy, ponieważ są w b. dobrym stanie (lewa strona
biała porowata, druga z białej cegły) . Ze względu na małe pomieszczenie
istotne dla nas będzie pozycjonowanie cegły w ścianie oraz w samych regałach tak
jak na rys. poglądowym poniżej.
 |
Pozycjonowanie w ścianie (1) i w regale (2).
|
Do samodzielnego murowania ściany zastosujemy cegłę ceramiczną ręcznie
formowaną z jednej partii produkcyjnej aby uniknąć ewentualnych różnic kolorów
cegieł, wynikających z właściwości użytego surowca. Ze względu na konieczność
docinania cegieł, zapewnimy sobie niezbędny zapas cegieł ok 5% z całości. Do
murowania zastosujemy gotową zaprawę do murowania i jednoczesnego spoinowania z
odpowiednim dla nas kolorem do klinkieru w piwnicy. Przed murowaniem pierwszej
warstwy cegieł, dokładnie rozplanujemy ich rozmieszczenie w odległości 1 cm lub 1,5 cm . Będziemy nanosić zaprawę na
powierzchnię ściany, cegieł i kształtować spoiny przed ich związaniem na
grubość 1 cm lub 1,5 cm. Grubość spoin ma znaczenie dla wyrównania położenia
cegieł. Dlatego też cegły będziemy układać w taki sposób, by zapewnić im równe
ułożenie poprzez sprawdzanie poziomicą i przy ewentualnym docisku z użyciem
młotka gumowego. Oczywiście będziemy przestrzegać zaleceń producenta zaprawy
opisanych na worku. Dodatkowo przeszliśmy szybki kurs murarski tutaj i tutaj oraz tu ;).
 |
Wiązanie cegieł na ścianie (wiązanie flamandzkie). |
Regał z przeznaczeniem na zbiorniki z winem takie
jak: beczki, gąsiory, baniaki, pojemniki fermentacyjne itp., zbudujemy z
czerwonej cegły oraz nadproża klinkierowego (rzuty poniżej). Planowana szerokość
półek pomiędzy wewnętrzną częścią cegieł będzie wynosić ok. 62 cm, natomiast
wysokość ok. 72 cm. Głębokość regału będzie wynosić 42 cm. Przewidywane maksymalne
obciążenie regału na półkach stanowić będzie w sumie 300kg. Regał będzie
składał się z dwóch paneli zbudowanych z cegieł klinkierowych z otworami. Tutaj
mieliśmy wątpliwości do wytrzymałości naszego przyszłego regału, dlatego rozważyliśmy
zastąpienie półek ceglanych cienkim blokiem betonowym lub wzmocnić konstrukcję
prętami metalowymi. My jednak, po konsultacji z zaprzyjaźnionym Panem Robertem
(były kierownik budów), uznaliśmy, że do budowy półek zastosujemy nadproża
klinkierowe o rozmiarach 75/14/7,1.
 |
Rysunek poglądowy regału, rzut z przodu. |
 |
Rysunek poglądowy regału, rzut dolnej półki z góry. |
Czym/jak zabezpieczyć drzwi od piwnicy? Nie
mamy jeszcze pomysłu na drzwi. Nie mniej jednak jeśli w ciągu różnych pór roku
temperatura i wilgotność są niezmienne w piwnicy, to nie ma konieczności
izolacji drzwi. Izolacja pomieszczenia od wewnątrz potrzebna jest tylko wtedy,
gdy używalibyśmy klimatyzatora i nawilżacza powietrza.
Regał z przeznaczeniem do leżakowania wina (rys. poniżej) zbudowany będzie
z „bloku piwnicznego” podzielonego na dwie skrzynie i łączony po trzy bloki w
trzy kondygnacje. Jeden blok typu standard o rozmiarach 20x40x52 (w cm:
głębokość, szerokość, wysokość) waży 21 kg i może pomieścić 19 butelek typu "Bordeaus" lub 16 butelek typu "Bourgogne". Bloki piwniczne planujemy pozyskać od Fondis
Polska z Trzebini DlaWina.pl, która wspiera naszą inicjatywę
„Nasze pierwsze wino”. Firma oferuje w swojej ofercie (link do katalogu) m.in. systemy
mebli do przechowywania wina, za pomocą których można zaaranżować każdą
piwniczną przestrzeń podobnie jak szereg klimatyzatorów różnej mocy i
wydajności z myślą o utrzymaniu optymalnej temperatury i wilgotności w piwnicy
na wino.
 |
Rysunek poglądowy regału piwnicznego. |
Zastosowanie wybranych przez nas bloków piwnicznych z kamienia
czerwonego (odtworzony z gliny), zapewni stabilność naszym butelkom, estetyczny
sposób przechowywania, modułowość i zabezpieczenie przed uszkodzeniem. Bloki
nie będą wymagać montażu/ klejenia czy zaprawy. Są łatwe w umiejscowieniu na
płaskich powierzchniach. Dla bezpieczeństwa powyżej 4 elementów producent
zaleca przytwierdzenie ostatniego bloku do ściany za pomocą łapy mocującej. W
celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji butelkom, przestrzeń pomiędzy blokami
a ścianą będzie wynosić 5 cm.
Podsumowując nasze przygotowania, zdajemy sobie sprawę z
tego że nasza piwnica nie będzie profesjonalna, ale nie o to tu przecież chodzi. Dla
nas jest to nowe doświadczenie i przyjemność z możliwości tworzenia. To będzie szczególne
dla nas miejsce, bo będziemy w nim przechowywać nasze „primum vinum” ale będziemy
też doskonalić techniki w procesie winifikacji.
Etykiety: Piwnica, Przygotowanie piwnicy na wino