Data degustacji:
28.04.2015 r
Imię: Roberto
Identyfikacja: Wino nr 1
czerwone wytrawne 12%, Regent (95%) z Rondem (5%)
(próbka 1.1)
|
|||
ANALIZA
WZROKOWA
|
|||
Wygląd i połysk:
|
Klarowne z połyskiem
|
||
Kolor:
|
Ciemno rubinowe
|
||
Intensywność:
|
Głęboko intensywne
|
||
Płynność:
|
Łzy na ściankach
kielicha wyraźne, regularne, wolno opadające
|
||
Pienistość:
|
Nie dotyczy
|
||
ANALIZA
WĘCHOWA
|
|||
Przed napowietrzeniem
|
Po napowietrzeniu
|
Po wypiciu
|
|
Intensywność i rodzaj zapachów:
|
Wyraźne aromat jeżyn,
nieco wędzonego boczku, ale całość podszyta szczególnie na początku pewną
ziemistością, grzybowością.
|
Skóra, aromaty dymne.
Wyczuwalne nutki łagodnej wanilii.
|
Dominują nuty grzybowe
|
Jakość aromatu:
|
Przyjemne
|
||
Dodatkowe obserwacje
|
Nie dotyczy
|
||
ANALIZA
SMAKOWA
|
|||
Słodkość
|
Kwasowość
|
Goryczka
|
|
Smaki podstawowe:
|
Brak
|
Średnia
|
Odczucie lekkiej
goryczki
|
Właściwości ściągające
|
Zawartość alkoholu
|
Struktura i ciało
|
|
Wrażenia smakowe:
|
Bardzo jedwabiste, o gładkich
i bardzo drobnych garbnikach
|
Alkohol dobrze wtopiony,
słabo wyczuwalny
|
Złożone, mięsiste
|
Trwałość smaku:
|
Finisz średnio (+), pod
jego koniec ujawnia się kwasowość z tanicznością
|
||
Rodzaj smaku:
|
Owoce leśne
|
||
Dodatkowe obserwacje:
|
Nie dotyczy
|
||
WRAŻENIE
OGÓLNE
|
|||
Największe wrażenie:
|
Zdecydowanie wytrawne. Oddychanie
bardzo pomaga winu - uwydatnia się jego "mięsistość". Smakowym
charakterem zbliża się do win z Alentejo (Paulo Laureano Premium 2013 i w
smaku jest bardzo, ale to bardzo zbliżone).
|
||
Poziom dojrzałości:
|
Młode wino, z
potencjałem, do leżakowania
|
||
Poziom jakości:
|
Przeciętne
|
||
Dodatkowe obserwacje:
|
Ocena weryfikacyjna tego
samego wina na drugi dzień. Goryczka, trochę brak pewnej słodkości - przez co
wino wyewoluowało w kierunku lekko grzybowo-gorzkim. Struktura lekko
skomplikowana. Finisz też gorzkawy - trochę sprawia tą goryczką zawód.
Alkohol jednak ładnie wtopiony. Sugestie: jakby poszło w aromacie (nie w
smaku) w stronę marcepanka
|
Data degustacji:
28.04.2015 r
Imię: Roberto
Identyfikacja: Wino nr 2
czerwone wytrawne 12%, Roesler (100%)
(próbka 2.1)
|
|||
ANALIZA
WZROKOWA
|
|||
Wygląd i połysk:
|
Klarowne z połyskiem
|
||
Kolor:
|
Ciemno rubinowe z
odcieniem magenty
|
||
Intensywność:
|
Głęboko intensywne
|
||
Płynność:
|
Łzy na ściankach
kielicha mało wyraźne, wolno opadające
|
||
Pienistość:
|
Nie dotyczy
|
||
ANALIZA
WĘCHOWA
|
|||
Przed napowietrzeniem
|
Po napowietrzeniu
|
Po wypiciu
|
|
Intensywność i rodzaj zapachów:
|
Intensywny, owocowy.
|
Mocno wiśniowe, jeżyna,
w głębi czają się echa truskawek, ale też wyraźna kwiatowość. Delikatne nuty
wanilii. W głębi czuć przyprawowość, lekką szczyptę anyżku.
|
Kwiatowe (białe piwonie),
ale też śliwkowe.
|
Jakość aromatu:
|
Przyjemne
|
||
Dodatkowe obserwacje
|
Nie dotyczy
|
||
ANALIZA
SMAKOWA
|
|||
Słodkość
|
Kwasowość
|
Goryczka
|
|
Smaki podstawowe:
|
Brak
|
Średnia (+)
|
Brak
|
Właściwości ściągające
|
Zawartość alkoholu
|
Struktura i ciało
|
|
Wrażenia smakowe:
|
Zdecydowanie wytrawne.
|
Alkohol trochę
wyczuwalny.
|
Średnia (-)
|
Trwałość smaku:
|
Finisz długi, dominuje
kwasowość.
|
||
Rodzaj smaku:
|
Owoce
|
||
Dodatkowe obserwacje:
|
Wyraźna przewaga
kwasowości
|
||
WRAŻENIE
OGÓLNE
|
|||
Największe wrażenie:
|
Owocowa bombeczka.
|
||
Poziom dojrzałości:
|
Młode wino, z potencjałem,
do leżakowania
|
||
Poziom jakości:
|
Przeciętne
|
||
Dodatkowe obserwacje:
|
Przypomina Beaujolais
(ale nie Nouveau) - wydaje się bardzo gastronomicznym winem. Trochę w
charakterze jak Barbera d'Asti - tu jest nieco struktury wątłej, kwasowość
bardzo wysoka - tanina wtopiona ładnie w kwasowość, alkohol słabo wyczuwalny.
|
Data degustacji:
27.04.2015 r
Imię: Kasia
Identyfikacja: Wino nr 3
czerwone wytrawne 14,5%, Seibel (100%)
(próbka 3.1)
|
|||
ANALIZA
WZROKOWA
|
|||
Wygląd i połysk:
|
Klarowne z połyskiem
|
||
Kolor:
|
Czereśnia połączona z
czarną porzeczką
|
||
Intensywność:
|
Średnio nasycony kolor.
|
||
Płynność:
|
Łzy na ściankach
kielicha wyraźne, regularne, wolno opadające
|
||
Pienistość:
|
Nie dotyczy
|
||
ANALIZA
WĘCHOWA
|
|||
Przed napowietrzeniem
|
Po napowietrzeniu
|
Po wypiciu
|
|
Intensywność i rodzaj zapachów:
|
Intensywny o charakterze
kwiatowym.
|
Aromat kwiatowy.
|
Czerwona i czarna
porzeczka z nutami maliny.
|
Jakość aromatu:
|
Przyjemne
|
||
Dodatkowe obserwacje
|
Nie dotyczy
|
||
ANALIZA
SMAKOWA
|
|||
Słodkość
|
Kwasowość
|
Goryczka
|
|
Smaki podstawowe:
|
Delikatnie wyczuwalna
|
Średnia
|
Brak
|
Właściwości ściągające
|
Zawartość alkoholu
|
Struktura i ciało
|
|
Wrażenia smakowe:
|
Średnio (-) ściągające
|
Średnia (+)
|
Średnia (+)
|
Trwałość smaku:
|
Finisz średni (+)
|
||
Rodzaj smaku:
|
Owocowe i kwiatowe
|
||
Dodatkowe obserwacje:
|
Nie dotyczy
|
||
WRAŻENIE
OGÓLNE
|
|||
Największe wrażenie:
|
Wesoły kolor. Orginalny
smak.
|
||
Poziom dojrzałości:
|
Młode wino, z
potencjałem.
|
||
Poziom jakości:
|
Dobre
|
||
Dodatkowe obserwacje:
|
Nie dotyczy
|
Etykiety: Ocena wina, Trzecia ocena wina