W towarzystwie Wojtka z
Sandomierza wybrałem się na
Morawy 29.6. – 1.7.2015. Odwiedziliśmy kilka naprawdę ciekawych dla nas winnic. Poznaliśmy jak prowadzone są winnice, jak wyglądają piwnice oraz poznaliśmy tutejszych winiarzy i zdegustowaliśmy ich autorskie wina. Dowiedzieliśmy się także o
technologii produkcji wina w
małych i średnich kilkudziesięcio-hektarowych winnicach a tym samym poznaliśmy zasady winifikacji białego i czerwonego wina morawskiego. Dokonaliśmy degustacji wielu win z Salonu Win Republiki Czeskiej. Rozpoznaliśmy specjalistyczny sprzęt winiarski pod kątem jego zastosowania jak również i tutejsze bednarstwo. Naszym przewodnikiem, nawigatorem i kompanem w degustacji był Lech Małysz. Dziś
prezentuję relację z wizyty w Winnicy Sonberk na Morawach a w następnych artykułach w późniejszym czasie przybliżę Wam szerzej poznane winnice morawskie, a w tym piwnice, winiarzy
morawskich, ich wina oraz
proces wytwórczy win i stosowany sprzęt winiarski.
Jak zapewne pamiętacie jeszcze przed wyjazdem wspólnie
z Lechem Małyszem napisałem
wprowadzenie do naszego Prium
Vinum o „Winiarstwie w Republice Czeskiej” a w
szczególności o regionie morawskim z zamieszczonym komentarzem o
„Historii wina na Morawach” (link do komentarza). Uzupełniając swoją wiedzę
na temat tego regionu, teraz
wiem że obecnie obejmuje on ponad 16 tys. hektarów winnic, w tym 312 gmin
winiarskich z 1 126 parcelami winnic, uprawiane przez prawie 19 tys. winiarzy. Odnotowuje się w regionie winiarskim Morawy średnią temperaturę roczną na
poziomie 9,42 stopni Celsjusza a średnią ilość opadów 510 mm,
zaś średnią długość nasłonecznienia wynosi 2 244 godzin (wg
Winiarskiej Stacji Uszlachetniającej w Wielkich Pavlovicach).
Na początek naszej enoturystyki morawskiej
wybraliśmy się do Winnicy Sonberk w Popicach. Tutaj z
winnicy poznaliśmy Dyrektora ds. Sprzedaży i Marketingu, Panią dr Vladimirę Mrazovą, która udostępniła nam do
degustacji wina Pálava 2012
zdegustowane przez nas tego dnia wieczorem na zapleczu piwniczki Pana Szczawika w Čejkowicach, gdzie była nasza baza: wytrawne,
cukier resztkowy 6,8g/l, kwasowość 6,2 g/l, alkohol
14%; wino zrównoważone z
potencjałem do dojrzewania,
pełne, aromaty kwiatowe i miodu, akcenty muszkatu i korzenności; wino godne
polecenia; i Riesling 2013 zdegustowany w Sonberku: późny zbiór, wytrawne, rześkie,
aromat ziół, mięty, suszonych owoców i świeżych moreli
z wyczuwalnym lekkim
akcentem nafty; cukier
resztkowy 7,2g/l, kwasowość 7,0 g/l, alkohol 13,5%;
wino z potencjałem do dojrzewania; a później w samej
już winiarni podziwialiśmy winifikatory ze stali nierdzewnej o pojemnościach do 10 tys. litrów, podłączone w górnej ich części do systemu rozprowadzania azotu; w przypadku niepełnych
zbiorników zabezpiecza wino
przed jego utlenieniem. Bardzo spodobał nam się nowoczesny budynek gospodarczy usytuowany na zboczu, ok
230 m n.p.m w centrum
winnicy; zaprojektowany
przez Josefa Pleskota (link
do projektu), jak również sala degustacyjna
odznaczająca się ciekawą
tonacją drewna połączona z jej industrialnym wnętrzem winiarni.
Przepiękna panorama rozciągająca się wokół Wzgórza Pavlovskiego oraz widoki na otaczające nas nasadzenia winorośli z kieliszkiem wina Riesling 2013 sprawiały razem w połączeniu przyjemne wrażenia z pobytu
tutaj. Zauważyłem, że co drugi rząd winorośli
pozostawał z wysoką trawą - jak się dowiedziałem później,
jest to gorczyca stosowana do zabiegu użyźniania gleby natomiast wystąpienia gdzieniegdzie żółtych liści na pojedynczych
krzakach winorośli według Wojtka oznacza prawdopodobnie niedobór
składników mineralnych; stosuje się w takich
sytuacjach nawóz dolistny, doglebowy, naturalny, syntetyczny. Pani Mrazova uświadomiła
nas, że chodzi tu jednak o rozpoczynający się niedobór wody, albowiem w rejonie Popic od początku roku spadło tylko 38 mm wody.
|
Baner przed główną bramą
wjazdową do winnicy.
|
|
Budynek gospodarczy winnicy. |
|
Ciekawa mozaika z kamienia na schodach i parkingu.
|
|
Winstagram z Winnicy Sonberk. |
|
Gorczyca między rzędami winorośli.
|
|
Winnica na tle Wzgórza Pavlovskiego - ze mną na pierwszym planie.
|
|
Wojtek na pierwszym planie.
|
|
Vladimira Mrazova z Pálavą 2012.
|
|
Winiarnia w Winnicy Sonberk, a w
środku winifikatory.
|
|
Sala degustacyjna w Winnicy Sonberk.
|
|
Medalowy Riesling
2013.
|
|
Główne wejście do Winnicy Sonberk.
|
Etykiety: Winnice morawskie, Wizyta w Winnicy Sonberk