Dziś prezentujemy kilka
fotek z produkcji beczki na wino. Zdjęcia zrobili gospodarze Winnicy Faliszowice
podczas wizyty w wytwórni beczek w węgierskim Tokaju. Miejscem poznania "sztuki wytwarzania beczek" przez Winiarzy z Faliszowic był zakład bednarski Dynamis w miejscowości Sarospatak, działający na Węgrzech od 1954 r.
Dynamis produkuje węgierskie beczki w tradycyjnych rozmiarach, od 25 do 1600 litrów pojemności a od 1995 r. produkuje francuskie beczki barrique - wykonują m.in. 228 i 300 litrowe beczki burgund a także o pojemności 225 litrów typu bordeaux. Surowce, których używają do produkcji beczek pochodzą wyłącznie z rodzimych dębów bezszypułkowych "Quercus petraea". Drzewa te, znajdują się w wyższych, północnych połaciach gór Zemplen, wycina się, gdy osiągną 110-120 lat. Serdecznie dziękujemy Państwu
Kapłan za udostępnienie nam materiału, dzięki czemu zaocznie możemy zobaczyć węgierskie
beczki. Być może i my kiedyś odwiedzimy Dynamis.
|
Logo wytwórni beczek (fot. M.Kapłan). |
|
Sezonowanie drewna (fot. M.Kapłan). |
|
Wykreślanie dna beczki (fot. M.Kapłan). |
|
Wstępne układanie kręgu beczki (fot. M.Kapłan). |
|
Palenisko do wypalania beczki (fot. M.Kapłan). |
|
Wypalanie beczki (fot. M.Kapłan). |
|
Wnętrze wypalonej beczki (fot. M.Kapłan). |
|
Wnętrze wypalonej beczki w pełnej krasie (fot. M.Kapłan). |
|
Beczka po ostatniej obróbce (fot. M.Kapłan). |
|
Gotowe beczki (fot. M.Kapłan). |
Na koniec chcielibyśmy się podzielić jedną naszą konkluzją. W artykule "Programowanie beczki wina", pisaliśmy o planowanym przez nas zabeczkowaniu wina skupażowanego z owoców czarnej porzeczki i truskawki. Wiemy już jak przeprowadzić proces beczkowania z wykorzystaniem beczki dębowej, jednak po sugestii Pana Marka Jarosz podjęliśmy decyzję o odpuszczeniu sobie beczkowana wina "owocowego", bo jego zdaniem szkoda beczki. Niemniej jednak nie chcemy stosować chips'ów a beczka już zakupiona. Zabeczkowanie naszego pierwszego wina nadal wywołuje obawy Waldka a mimo to ja jestem zdeterminowany, aby pozyskać wino gronowe na potrzeby edukacyjne.
Etykiety: beczka, Produkcja beczek